STOP THE PRESS!

November

novemberOhjaus: Greg Harrison
Käsikirjoitus: Benjamin Brand
Tuotanto: Jake Abraham, Danielle Renfrew, Gary Winick
Pääosissa: Courteney Cox, James LeGros, Michael Ealy, Nora Dunn, Nick Offerman, Anne Archer
Arvio: 2/5

November (Olikohan tällekin aivan mahdotonta keksiä suomenkielistä nimeä, alkuperäinenkin kun on mitä on?) kertoo syvän trauman kokeneesta valokuvauksenopettajasta Sophiesta (Courteney Cox). Hän on pettänyt miestään Hughia (James LeGross), ja aviopari on juuri matkalla kotiin sovintoillallisilta, kun Sophielle tulee yllättäen hiukopalan tarve. Pariskunta pysähtyy myöhään auki olevan kaupan eteen, ja Hugh lähtee suklaaostoksille. Paha kyllä, heti hänen jälkeensä kauppaan tulee ryöstäjä, joka ampuu Hughin. Järkyttynyt Sophie etsii apua psykiatrilta, mutta olo ahdistuu entisestään, kun hänen oppilaidensa valokuvien joukkoon alkaa ilmestyä kuvia, jotka ilmeisesti on otettu ryöstetystä kaupasta samana iltana, kun Hugh ammuttiin. Kun Sophien asunnossakin alkaa tapahtua outoja, rupeaa hän pelkäämään järkensä puolesta.

November rakenne on omaperäinen. Se jakautuu kolmeen jaksoon, joille on annettu nimet: Kieltäminen, Epätoivo, Hyväksyminen. Jokainen jakso kertoo perimmiltään saman tapahtumasarjan, vain näkökulmat ja painotukset muuttuvat. Näin ohjaaja Greg Harrison kuvaa Sophien trauman kolmitahoista luonnetta: Sophie tuntee surun lisäksi myös katumusta ja syyllisyyttä siitä, että petti miestään. Hän kokee itsensä syylliseksi myös siksi, että nimenomaan hänen takiaan Hugh yleensäkin kauppaan meni. Lisäksi hän tuntee syyllisyyttä vielä siitäkin, että on itse elossa.

Vaikka Novemberin rakenne näppärä onkin, ei sille voi mitään, että kokonaisuudessaan elokuva on kolkko ja kylmä. Courtney Cox saisi tällä suorituksellaan osan mistä tahansa zombie-elokuvasta, eikä muillakaan näyttelijöillä suuria ongelmia koe-esiintymisessä olisi. No, eihän tämä elokuva varsinaisesti ihmisistä kerrokaan: sen pääosassa on trauma.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by LGF/KMI, 2004

Traileri: