STOP THE PRESS!

Top of the Lake

Top of the LakeOhjaus: Jane Campion, Garth Davis
Käsikirjoitus: Jane Campion, Garth Davis, Gerard Lee
Pääosissa: Elizabeth Moss, Thomas M. Wright, Peter Mullan, Davis Wenham, Holly Hunter
Tuotanto: Jane Campion, Iain Canning, Emile Sherman, Lucy Richer
Arvio 4,5/5

Todettakoon se nyt: TV-sarjat ovat uusi elokuva. Tekijät todella panostavat laadukkaisiin ja koukuttaviin sarjoihin, joiden katsojat ahmivat suosikkejaan jaksokaupalla. Kotimaassa Yle on tarjonnut tänä keväänä huipputrillerin Top of the Lake, joka on saattanut mennä monelta ohi. Tilanne on syytä korjata. Muun muassa Piano-elokuvasta tuttu Jane Campion on käsikirjoittanut ja ohjannut minisarjan, jonka tapahtumat sijoittuvat pieneen kaupunkiin Uudessa-Seelannissa. Poliisina työskentelevä Robin (Mad Menissä loistava Elizabeth Moss) on saapunut lapsuudenmaisemiin sairaan äitinsä luo. Robin saa selvitettäväkseen nuoren Tui-tytön (Jacqueline Joe) tapauksen. Tyttö on raskaana, eikä paljasta tulevan vauvan isää. Rikoksen tutkinta mutkistuu, kun Tui katoaa. Miesvaltaisen poliisijoukon altavastaaja Robin on ainoa, jota tytön olinpaikka edes kiinnostaa.

Epäiltyjä Tuin katoamiseen ja raskauteen vaikuttaa olevan monia. Tytön isä Matt (Peter Mullan) pyörittää menestyvää huumebisnestä, eikä muutenkaan loista isyystaidoillaan. Järven rantaan pystytetty feministien lepoleiri herättää sekin kysymyksiä. Robinin työtä vaikeuttavat entisestään menneisyyden haamut, joista nuoruudenrakkaus Johnno (Thomas M. Wright) on niitä valoisimpia.

Campionin luomus on tunnelmaltaan vahva, kerrassaan loistokas taidonnäyte laadukkaasta ja koukuttavasta trilleristä. Jylhät vuoristomaisemat kätkevät sisäänsä synkkiä salaisuuksia, joiden pintaa raotetaan vähitellen, mutta vastaukset saadaan vasta aivan loppuhetkillä. Tarina pitää pihdeissään ennen kaikkea erinomaisten näyttelijöiden ansiosta. Elizabeth Moss on loistava roolissaan elämässään eksyneenä poliisina. Näyttelijä karistaa harteiltaan viimeisetkin Mad Men –mainostoimistomaailman pölyt. Erityiskehut menevät lisäksi Peter Mullanin röyhkeälle pahikselle ja Holly Hunterin esittämälle naisleirin vetäjälle, joka on kuin yhdistelmä keittiöpsykologia ja mystistä henkiolentoa. Pienenä vinkkinä: Top of the Lake ansaitsee kerta-ahminnan!

Sini Kantola for smackhejack.net

Photo’s Copyright by Atlantic Film Finland Oy, 2013.

Traileri: