STOP THE PRESS!

Radiohead – The Astoria London Live

radioheadOhjaus: Bret Turnbull
Tuotanto: Sarah Bayliss
Arvio: 4,5/5

Vuonna 1994 Radiohead oli vielä yksi rockbändi monien muiden joukossa. Toki erittäin hyvä rockbändi, en sillä sano, mutta ei käytännössä meriittiensä puolesta vielä missään määrin kilpailijoidensa yläpuolella. Sittemmin bändi julkaisikin monissa medioissa maailman parhaaksikin levyksi tituleeratun OK Computerin, jonka jälkeen seurasivat kaikenlaiset elektroniset kokeilut, jonka seurauksena varmasti monet fanit jäivät kaipaamaan sitä ns. vanhaa kunnon suoraviivaista, mutta koskettavaa radiopäätä.

The Astoria London live -DVD on kuvattu 27. toukokuuta -94, The Bends -albumin julkaisun tietämillä. Silloin bändin pojat olivat vielä perin nuoren näköisiä siloposkia ja meininki vielä varsin suoraviivaista. Biisilistan terävintä kärkeä edustavat sellaiset hitit kuin Creep tai Vegetable. Esiintymislavalla ei ole pahemmin tilaa juoksentelulle tai sen erikoisemmalle showlle, mutta eipä Radiohead toisaalta koskaan ole varsinainen stadionbändi ollutkaan. Valaistus lepää varsin paljolti kiivaasti vilkkuvan strobovalon välkkeen varassa. Epileptisiin oireisiin taipuvaisten onkin ehkä syytä jättää kyseinen levy kaupan hyllylle, sillä meikäläiseltäkin meinasivat silmät kipeytyä jo muutaman biisin jälkeen. Mitään ylimääräisiä bonuksia levyltä ei valitettavasti löydy, mikä on sinänsä pieni sääli. Noin muuten sisältö on taattua Radioheadia, eli todella laadukasta ja aidon melankolista angstirokkia.

DVD:n julkaiseminen herättääkin kiinnostusta, olisiko bändin seuraavalla levyllä kenties odotettavissa paluuta juurille kolmen kohtuullisen kokeellisen levyn jälkeen? Uskaltaisin melkeinpä kuitenkin veikata, että tuskinpa vain. Radiohead on aina halunnut kulkea omaa polkuaan kohti uusia seikkailuja.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by EMI Records Ltd. 2005