STOP THE PRESS!

Cube Zero

cube_zeroOhjaus ja käsikirjoitus: Ernie Barbarash
Tuotanto: Suzanne Colvin, Jon P. Goulding
Pääosissa: : Zachary Bennett, Stephanie Moore, Michael Riley, David Huband
Arvio: 3/5

Vuonna 1997 julkisuuteen vyörynyt Cube oli mielenkiintoinen ja häkellyttävä teos. Elokuva on kuvattu kokonaisuudessaan yhdessä huoneessa, eikä siinä muutoinkaan ole mässäilty suurella budjetilla. Myöskään näyttelijät eivät olleet mitään tunnettuja. Leffa oli todella innovatiivinen, klaustrofobinen ja äärimmäisen virkistävä omassa pienimuotoisuudessaan. Jatko-osa Cube 2: Hypercube (2002) koetti viedä klaustrofobista kuutiokauhua vieläkin pidemmälle, mutta törmäsi rakenteessaan turhaan monimutkaisuuteen. Elokuva kyllä toimi melko hyvin hämmentävänä sci-fi-kauhuna, mutta oli ehkä turhankin harhaanjohtava ja hieman sekava. Vuonna 2004 Cube muokkautui trilogiaksi, kun Cube Zero sai julkaisunsa. Tämä alkuperäisen kuution lähempi analyysi saadaan vihdoinkin myös Suomeen, kun Future Film julkaisee elokuvan suoraan dvd-levitykseen.

Cube Zero näyttää tällä kertaa, mitä alkuperäisessä elokuvassa olleen kuution ulkopuolella on. Kaksi tarkkailijaa, Wynn (Bennett) ja Dodd (Huband), seuraavat ja tallentavat, kuinka kuutioista koostuvaan järjestelmään joutuvat ”vangit” kuolevat. Wynn saa kuitenkin hommasta tarpeekseen, kun hän huomaa, että Cassandra-niminen nainen (Moore) on joutunut tappavan kuution sisään syyttä. Wynn päättää itse mennä kuutiokompleksin sisälle ja pelastaa vielä hengissä olevat vangit. Vaan tietääkö edes hän, kuinka sadistisen vankilan sisältä pääsee pois…

Cube Zero seurailee alkuperäisen Cuben rakennetta, mutta tekee katsojan kokemuksen ehkä liian helpoksi. Raakuuksia tietysti jälleen on, kun ihmiset sulavat ja hajoavat erilaisten huoneiden tappolaitteiden avulla, mutta juonellisesti elokuva on paljon selkeämpi. Ja tämä onkin itse elokuvan heikkous, sillä vaikka moni asia edelleen pysyy epäselvänä, kuution olemassaoloa valotetaan ehkä jo liiaksikin. Ja koska elokuva pyrkii olemaan selkeämpi ja normaalimpi trilleri, kuin edeltäjänsä, ei heikkoja näyttelijäsuorituksiakaan enää pysty sivuuttamaan. Ne kun tulevat nyt jo turhankin pintaan. Ohjaus on kohtuullista, ja klaustrofobia on saatu jälleen aikaiseksi. Tosin nyt monessa kohtaa tehdään heikkoja kompromisseja, koska voidaan näyttää muutakin, kuin pelkkää yhtä huonetta. Tämä taas poistaa elokuvasta tiiviin tunnelman. Juonellisesti leffa on melko tympeä, koska se ei pysty yllättämään.

Cube Zero on tavallaan jonkin sortin pettymys, mutta kyllä sen silti jaksaa katsoa. DVD on hyvälaatuinen, kuva on tarkka ja värierottelu toimii moitteitta. Myös ääni on selkeä ja hyvä, mikä on tärkeää, kun kyseessä kuitenkin on kauhuelokuva. Ekstramateriaalia ei valitettavasti levyltä löydy, mikä on hieman sääli, koska tällainen aihe on aina kiinnostava. Jos pidit alkuperäisestä Cubesta, katsasta tämä pienellä varauksella. Se selvittää merkityksiä, mutta ei tee sitä mitenkään kovin tyylikkäästi. Ihan mukiinmenevä jatko-osa, joskin toivomisen varaa kyllä jättää.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Lions Gate Entertainment, 2004

Traileri: