STOP THE PRESS!

300: Imperiumin nousu (300: Rise of an Empire)

300imperiuminnousublurayOhjaus: Noam Murro
Käsikirjoitus: Zack Snyder, Kurt Johnstad
Tuotanto: Marc Canton, Bernie Goldmann, Gianni Nunnari, Deborah Snyder, Zack Snyder, Thomas Tull
Pääosissa: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Rodrigo Santoro, David Wenham, Hans Matheson, Callan Mulvey
Arvio: 1/5

Noam Murron ohjaama, Frank Millerin sarjakuvaan Xerxes perustuva 300: Imperiumin nousu jatkaa 300-elokuvan (2006) verilöylyttelyä. Oikeamminkin elokuvien tapahtumat ovat rinnakkaiset: ensimmäisessä tapeltiin maalla, tässä merellä.

Sotapäällikkö Themistokles (Sullivan Stapleton) yhdistää Kreikan kaupunkivaltiot sotaan Persian jumalkuninkaana itseään pitävää Xerxestä vastaan. Taistelut käydään merellä törmäyttämällä laivoja toisiaan päin, sytyttelemällä niitä tuleen ja lopulta laivojen kansilla miekkailemalla. Neuvottelujakin ehditään kaiken törmäilyn keskellä käydä, vaikkakin Persian laivaston pomo, Artemisia (Eva Green) on pikemminkin tekijänaisia kuin rupattelijoita.

Eipä tässä paljon tolkkua ole, kuten ei ykkösosassakaan. Panokset on laitettu visuaaliseen ilmeeseen; itse tarina hoidetaan väsyttävästi kertojan avulla, ja ennen taisteluja pidetään vielä mielenkohotuspuheita tahattoman huumorin puolelle asti. Itse taisteluissakin tulee jo Monty Python mieleen, sen verran antaumuksella eräältäkin hahmolta raajoja typistetään. Komeata katsottavaahan tämä on, jos nyt pönöttävät lihasukkelit sattuvat viehättämään. Veri lentää hidastetusti ja sitä lentää paljukaupalla, mikä käy jo itsessään pitkästyttäväksi. Meri on hieno. Sille tuo piste.

Ekstroissa normien kehuskelujen ja elokuvan tekovaiheista kertovien pätkien lisäksi mm. historiaa naissotureista.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Warner Bros., 2014

Traileri: