STOP THE PRESS!

Queens of the Stone Age: Over the Years and Through the Woods – Live DVD/CD

queens_of_the_stone_ageOhjaus: Chapman Baehler
Pääosissa: Joshua Homme, Joey Castillo, Troy Van Leeuwen, Alain Johannes, Natasha Schneider
Arvio: 4,5/5

QOTSA on legenda jo eläessään. Enemmänkin yhteisönä, kuin pelkkänä bändinä, Queens of the Stone Age on tehnyt melko omaperäiseltä kuulostavaa raskasta rock-musiikkiaan jo neljän pitkäsoiton verran. Ehkä yhden tärkeimmän koskaan eläneen bändin, Kyussin, raunioilta feeniksinä noussut bändin keulahahmo Josh Homme on saanut aikaiseksi todella mielenkiintoisia kollaboraatioita, joiden arvo musiikillisessa mielessä on lähes mittaamaton. QOTSAn riveissä on toiminut niin ex-Nirvana ja Foo Fighters-mies Dave Grohl, ZZ Topista tuttu Billy Gibbons, kuin myös ”metal god” Rob Halford. Livenä bändin kaksi kertaa nähtyäni täytyy todeta, että orkesteri soittaa rokaten, mutta on lavalla melko flegmaattinen. Siksi live dvd ”Over the years and through the woods” on jotenkin hieman arveluttava lähestyttävä.

Kahdesta eri livetaltioinnista, Lontoon Brighton Academyssä ja Kokosissa äänitetyissä, koostettu paketti on yllättävän hyvä. Bändi toimii lavalla jopa aktiivisesti, ja hieman osoittaa kiinnostusta yleisöäkin kohtaan. Biisit ovat bändin parhaimmistoa, ja sovituspuolta on osittain pistetty uusiksi. Tämä on mielenkiintoista, sillä nyt vanhoihin kappaleisiin saa ihan uuden tuntuman. Livematskun seassa on pieniä kommentteja ja haastattelunpätkiä. Bonusmateriaalina löytyy lisää live-esityksiä, joihin saa myös kommenttiraidat. Ja nämä kommenttiraidat kannattaa pistää heti päälle, sillä itse äänitykset ovat aivan surkeita. Muutoin dvd:n materiaali on sekä kuvallisesti että äänellisesti aivan huippuluokkaa, eikä häiriöitä tai pakkausvirheitä esiinny.

CD sisältää kokonaisen konserttitaltioinnin Lontoosta. Ääni on hyvälaatuinen ja selkeä, ja jopa biisivalinnat tuntuvat järkeviltä. Eli mitä tahdon sanoa on tämä: tätä on yllättävän mukava kuunnella. Kokonaisuutena Over the years and through the wood DVD/CD-julkaisu on todella miellyttävä paketti, ja varmasti jokaiselle QOTSA-fanille hankinnan arvoinen. Minä ainakin olin kaikesta fanituksestani huolimatta positiivisesti yllättynyt. Suosittelen!

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Interscope Records, 2005