STOP THE PRESS!

Bubba Ho-Tep

bubba_ho_tepOhjaus: Don Coscarelli
Käsikirjoitus: Joe R. Lansdale, Don Coscarelli
Tuotanto: Don Coscarelli, Jason R. Savage
Pääosissa: Bruce Campbell, Ossie Davis, Ella Joyce, Heidi Marnhout, Bob Ivy
Arvio: 4/5

Legendaarisen jenkkiläisen pulp-kirjailijan John Lansdalen tuotantoa ei kauhean paljoa olla pystytty filmille siirtämään. Eikä toisaalta ihme, sillä kaverin tarinat eivät ole niin kovin korrekteja. Onneksi kauhugenreen erikoistunut Don Coscarelli (Phantasm) päätti joka tapauksessa tarttua herran teokseen. Rahoitusta tietenkin tällaiselle produktiolle on vaikeata saada, joten kengännauhabudjetilla elokuva sitten viimein tehtiin. Pääosiin saatiin kulttinäyttelijän statuksen saavuttanut Bruce Campbell (Evil Dead) ja ihan oikeasti hyvä ja arvostettu Ossie Davis. Tuloksena on filmifestivaaleilla kautta Telluksen ihailua kahminut ”Bubba Ho-Tep”.

Elokuvan tarina on kummallinen. Pienessä teksasilaisessa vanhainkodissa pyrkii eläkepäiviään aloittelemaan rokin kuningas, itse Elvis (Campbell). Kun vanhainkodin asukkeja alkaa kupsahtelemaan tiuhaan tahtiin, päättää eturauhasvaivainen Elvis alkaa selvittää, mistä oikein on kyse. Yhdessä ystävänsä, presidentti John F. Kennedyn (Davis), joka siis ei ole kuollut, eikä edes valkoinen, päättää Elvis alkaa tutkia outoja tapahtumia. Näyttää aivan siltä, että luonnollisten poismenojen takana onkin 3000-vuotta vanhan muumio, joka jostain kumman syystä on linnoittautunut vanhainkotiin napsimaan vanhuksia. Onko mitään tehtävissä?

Kuulostiko tarpeeksi omituiselta? Sitä elokuva nimittäin todellakin on. Käsikirjoitukseltaan se on mielenkiintoinen ja huvittava, mutta myös tavallaan älykäs. Se ei pyri olemaan mitenkään helppo, vaan kertoo asiat niin kuin ne ovat. Ohjaus nyt ei mitenkään erityisesti herätä huomiota, vaikka täytyyhän tässä ottaa huomioon käsittämättömän pieni budjetti, josta on kyllä revitty kaikki irti. Näyttelijät tekevät sen sijaan hyvinkin vakuuttavaa jälkeä. Campbell todella vaikuttaa vanhalta Elvikseltä, ja Davisin musta Kennedy on koomisuudessaan jo niin käsittämättömän järjetön, että on pakko antaa aplodit.

DVD-versio on sangen hyvälaatuinen. Kuva on tarkka ja virheetön, eikä äänessäkään ole mitään kohinoita tai muita häiriöitä. Ekstramateriaalia on yllin kyllin. Löytyy poistettuja kohtauksia, kattavat dokumentit elokuvan teosta, kommenttiraidat, sekä muuta mielenkiintoista sälää. Erittäin miellyttävä julkaisu siis. ”Bubba Ho-Tep” on todella suositeltava hankinta kaikille hieman poikkeavamman elokuvan ystäville. Se vaatinee katsojalta avointa mieltä, mutta on oikeasti kulttistatuksensa ansainnut.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Silver Sphere, 2002