STOP THE PRESS!

Kurjat (Les Misérables)

kurjatOhjaus: Josée Dayan
Käsikirjoitus: Didier Decoin
Tuotanto: Jean-Pierre Guérin
Pääosissa: Gérard Depardieu, John Malkovich
Arvio: 2,5/5

Ranskalaisen kirjailijan Victor Hugon (1802-1885) yksi tunnetuimpia romaaneja on ”Kurjat”. Tämä maailmankirjallisuuden klassikoihin lukeutuva romaani julkaistiin vuonna 1862. Siitä muodostui ehkä yksi kaikkien aikojen voimakkaimmin kovaosaisia kuvaavista teoksista ja se nostatti tuon ajan ihmisten omatuntoa. Romaanista on vuosien saatossa tehty useita tulkintoja sekä teatteriin että valkokankaalle. Ensimmäinen filmatisointi tehtiin vuonna 1917 ja sen jälkeen elokuvantekijät ovat tuoneet tarinan uudelleen esiin moneen otteeseen. Yksi tuoreimmista tulkinnoista on Josée Dayanin ohjaama kaksiosainen televisioelokuva, jonka pääosissa nähdään yksi Ranskan eturivin näyttelijöistä Gérard Depardieu ja loistava luonnenäyttelijä John Malkovich.

Jean Valjean (Gérard Depardieu) on tuomittu väärin perustein elinikäiseen vankeuteen. Kärsittyään 20 vuoden ajan pakkotyötuomiota hänet päästetään vapaaksi, mutta vankilassa olo on muuttanut häntä ja hänestä on tullut varasteleva ja valehteleva mies. Hänen ainoa tehtävänsä on pysytellä hengissä käyttämällä raakoja otteita. Eräänä yönä hän varastaa pappilasta hopeakaluston, mutta seuraavana aamuna jäätyään kiinni, pappi pelastaa hänet poliisien kynsistä mutta muistuttaa Valjeania, että hänen tiensä hyvään on oikea, mutta se ei tule olemaan kovinkaan helppo. Vuoden vierivät ja hänestä on tullut pienen Vigaun kaupungin pormestari ja samalla kaupungin tärkeimmän tehtaan johtaja. Tehtaassa työskentevällä työläisnaisella Fantinella (Charlotte Gainsbourg) on avioton lapsi, joka on hoidossa rahanahneella Thénardieriella (Christian Clavier ja Veronica Ferres). Kun tehtaan yksi päälliköistä saa tietää aviottoman lapsen olemassaolosta, Fantine saa potkut. Hänen ainoa keinonsa saada rahaa on ryhtyä prostituoiduksi. Valjeanin saatua tietää tapauksesta, hän pelastaa tytön ja tämän kuolinvuoteellaan lupaa huolehtia hänen Cosette-tyttärestään. Kaupunkiin saapuu tarkastaja Javert (John Malkovich), joka tunnistaa erään tapauksen kautta Valjeanin ja tästä syystä hänen on paettava yhdessä Cosetten kanssa tätä julmaa tarkastajaa.

Muistan muutama vuosi sitten nähneeni ohjaaja Billie Augustin elokuvaversion tästä klassikkoromaanista, mutta se jäi liian hollywoodmaiseksi tulkinnaksi. Ehkä sen takia odotukset tätä versiota kohtaan olivat hieman korkealla, myös nimekkäiden näyttelijöiden tähden. Ikävä kyllä pettymys on melkoinen, sillä elokuva on käsikirjoitukseltaan liian kesy tulkinta Hugon romaanista ja näyttelijäsuoritukset keskinkertaisia. Esimerkiksi Depardieu vetää roolinsa melko ilmeettömästi ja teenäisesti, eikä Malkovich saa rooliinsa hahmon tarvitsemaa pirullisuutta. Kun kyseessä on amerikkalaiselle Foxin konservatiiviselle perhekanavalle tehty televisioelokuva, voi hyvin ymmärtää nämä seikat, mutta kokonaisuutena tämä versio on persoonaton ja keskinkertainen tekele.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Beta Films, 2005