STOP THE PRESS!

The Ballad of Jack & Rose

the_ballad_jack_and_roseOhjaus ja käsikirjoitus: Rebecca Miller
Tuotanto: Lemore Syvan
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Camilla Belle, Catherine Keener
Arvio: 4,5/5

Monet pienet elokuvat joutuvat Suomessa väistymään megaluokan elokuvien tieltä ja siksi monta mielenkiintoista tarinaa jää näkemättä valkokankaalta. Yksi tällaisista on Rebecca Millerin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva ”The Ballad of Jack and Rose”. Elokuvan pääosassa nähdään Rebeccan aviomies Daniel Day-Lewis, joka tuli isolle yleisölle tutuksi elokuvasta ”Minun elämäni”.

Keski-ikäinen Jack (Day-Lewis) asuu yhdessä tyttärensä Rosen (Camilla Belle) Yhdysvaltojen itärannikolla sijaitsevalla pienellä saarella, talossa, joka on ollut 70-luvulla hippikommuuni. Äidittömäksi jäänyt Rose on kasvamassa aikuiseksi ja hänen seksuaalisuutensa on heräämässä. Jack yrittää suojella tytärtään kaikilta harmeilta, mutta huomaa tekevänsä sen pyytämällä naisystävänsä Kathleenin (Catherine Keener) ja tämän kaksi poikaa asumaan heidän kanssaan. Rose ei innostu siitä, että taloon tulee uusi nainen, mutta kuolemansairaan Jackin mielestä jonkun täytyy huolehtia tytöstä kun hän on kuollut.

Vaikka ”The Ballad of Jack and Rose” onkin hidastempoinen draamaelokuva, niin se on kuitenkin yksi lämminhenkisimmistä elokuvista vuosiin. Miller esittää Jackin ja Rosen paratiisin asukkeina, jotka elävät täysin omanlaista elämää poissa pahasta maailmasta. Kathleen ja hänen poikansa esitetään Rosen näkökulmasta paratiisin rauhan rikkojana, vaikka varsinkin Kathleen ei sitä haluaisikaan olla. Näyttelijäsuoritukset ovat loistavia. Varsinkin Day-Lewis ja Belle tekevät rooleissaan koskettavat tulkinnat, katsojalle tulee sellainen tunne, että aidosta isä-tytär suhteesta on kyse. Legendaarisen näytelmäkirjailijan Arthur Millerin tytär Rebecca osoittaa tässä elokuvassa erinomaisesti, että omena ei ole kauaksi pudonnut ja hyvää on lupa odottaa jatkossakin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Initial Entertainment Group / IFC Films, 2005

Traileri: