STOP THE PRESS!

The Sound of Music: Laulava Trappin perhe 40-vuotis juhlajulkaisu

sound_of_musicOhjaus: Robert Wise
Käsikirjoitus: Ernest Lehman
Tuotanto: Robert Wise, Saul Chaplin
Pääosissa: Julie Andrews, Christopher Plummer
Arvio: 3,5/5

Richard Rogersin ja Oscar Hammerstein II:n ”Sound of Music” on yksi maailman menestyksekkäimmistä ja rakastetuimmista musikaaleista. Se on löyhästi tositapahtumiin perustuva musikaali, jossa romantisoidulla tavalla seurataan Trappin laulavan perheen vaiheita. Howard Lindsayn ja Russel Crousen muokkaama tarina ja Rogersin ja Hammersteinin loistelias musiikki on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen miljooniin ”Sound of music” -musikaalin ystäviin. Ei ihme, että Hollywood halusi oman palansa tästä menestyksestä ja sitä myös tuli – sekä rahaa että arvostusta (mm. viisi Oscar-palkintoa). Nyt elokuvasta on julkaistu 40-vuotis -juhlajulkaisu, joka sisältää elokuvan lisäksi runsaasti lisämateriaalia.

Maria (Julie Andrews) on pienestä tytöstä lähtien halunut olla nunna, mutta iän karttuessa hänellä tulee sopeutumisongelmia luostarissa ja siksi abbedissa lähettää hänet Von Trappin perheen luokse. Hänen tehtävänään on toimia kotiopettajatarena seitsemälle lapsukaiselle. Kapteeni-isä Georg on tiukka kurinpitäjä ja sen myös Maria huomaa, sillä lapset eivät aluksi ole kovinkaan innostuneita uudesta tulokkaasta. Pikku hiljaa hän voittaa lasten luottamuksen ja Georg ja Maria rakastuvat.

”Sound of Music – 40 -vuotisjuhlajulkaisu” on todella nimensä veroinen. Tähän on todella satsattu ja lisämateriaalia on paljon paljon enemmän kuin edellisessä julkaisussa. Ensimmäisen levyn käynnistää Julie Andrewsin alkupuhe, jossa hän esittelee elokuvan. Mikäli haluat katsoa elokuvan kommenttiraitojen kera, niin mukana ovat ohjaaja Robert Wisen oma raita ja näyttelijöiden, kuten Andrewsin ja Christopher Plummerin yhteinen raita. Toisaalta, mikäli haluaa katsoa elokuvan ns. karaoke-versiona, niin sekin onnistuu, joko koko elokuvan ajalta tai sitten lauluttain. Tämä jälkimmäinen osio on ollut ahkerassa käytössä monissa amerikkalaisissa talouksissa, joissa pirskeissä on laulettu näitä lauluja.
Toinen levy onkin sitten täynnä dokumentteja, haastatteluita ja muuta, jopa suomalaisittain omituista hörhökamaa eli amerikkalaisten sing-a-long -iltamat, jonne 18 000 ihmistä on ilmestynyt pukeutuneina elokuvan tyylisiin asusteisiin. Ehkä levyn parasta antia on vuonna 2005 valmistunut ”My Favorite Things Julie Andrews Remembers” -dokumentti, joka tarjoaa näyttelijättären muistoja filmauksien ajalta. Siitä selviää, kuinka Andrews kyseli paljon asioita aidolta Maria Von Trappilta, joka oli myös paikalla kun elokuvaa kuvattiin. Kuitenkin ehkä luontevimman kuvan kuvauksista saa Andrewsin ja Christopher Plummerin keskustelusta, jossa humoristisesti käydään läpi jopa ongelmatilanteet esimerkiksi ohjaajan kanssa.

Tämä julkaisu kuuluu ehdottomasti markkinoiden parhaisiin, sillä paketti on viimeisen päälle toteutettu. Yleensä tällaisia löytyy lähinnä uusien elokuvien dvd-julkaisuissa, mutta harvemmin muissa. Onneksi tilanne on nyt kääntynyt ja leffat on restauroitu ja pistetty todella hyvään kuntoon. Muistan nähneeni laserlevyltä joskus hyvin vanhan version tästä elokuvasta ja on myönnettävä, että masterista otettu kuva oli todella kehno. Nyt kuva on parannettu viimeisen päälle ja on myös äänentasoltaan erinomainen. Siksi voi toivoa, että juuri tällaisia tuotoksia vanhoista julkaisuista tehtäisiin, jottei kuluttajat aivan pettyisi moninkertaiseen rahastamiseen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by 20th Century Fox Home Entertainment, 2005

Traileri: