STOP THE PRESS!

Saving Mr. Banks

savingmrbanksblurayOhjaus: John Lee Hancock
Käsikirjoitus: Kelly Marcel, Sue Smith
Tuotanto: Ian Collie, Alison Owen, Philip Steuer
Pääosissa: Emma Thompson, Tom Hanks, Paul Giamatti, Jason Schwartzman, Bradley Whitford, Annie Rose Buckley, Ruth Wilson, B.J. Novak, Rachel Griffiths, Kathy Baker, Colin Farrell
Arvio: 3/5

John Lee Hancockin ohjaama Saving Mr. Banks (Herra Banks, jota tässä pelastetaan oli alun perin Pankeiksi suomennetun perheen isä.) kertoo erään Disney-klassikon synnystä; Maija Poppasta (1964) ei ihan kivuitta saatu aikaan.

Walt Disney (Tom Hanks) on yrittänyt jo 20 vuotta ylipuhua kirjailija P. L. Traversia (Emma Thompson) myymään elokuvaoikeudet Maija Poppanen –kirjaansa. Britti (kylläkin alun perin australialainen) Travers on jääräpäisesti kieltäytynyt banalisoimasta henkilöhahmojaan ”piirretyiksi”, mutta taloudellisten ongelmien takia suostuu  viimein lähtemään Kaliforniaan neuvottelemaan Disneyn kanssa. Elokuvan käsikirjoitusta käydään läpi pitkään ja hartaasti. Oikein mikään ei tunnu kelpaavan tiukkanutturaiselle Travers-tädille. Disney onnistuu kuitenkin löytämään yhteisiä lapsuuskokemuksia, joiden pohjalta projekti lopulta onnistuu.

Hanks tekee Walt Disneystään leppoisan isiukkelin, jonkinlaisen Joulupukin ja Sigmund Freudin yhdistelmän. Muuta kait ei voi Disneyn tuottamalta elokuvalta odottaakaan, vaikka miljoonaomaisuuksia tuskin kerätään jättämättä tien varteen leegiota itkuisia ihmisiä. Saving Mr. Banksissä  Traversin suostuttelu ja työläs käsikirjoitusvaihe on kuin Disneyn Traversille vetämä terapia, jolla päästään sopuun lapsuuden traumojen kanssa.

Elokuva on rakenteensa kanssa ongelmissa kertoessaan kahta tarinaa vuorotellen: yhtä Traversin lapsuudesta juopon, mutta tarinoita kertoilevan isän kanssa, ja sitten toista elokuvan syntyvaiheista. Siinä käy niin, että kun ensimmäinen tarina alkaa imeä, hypätäänkin toiseen ja siitä sitten taas ensimmäiseen, mikä pelkästään ärsyttää kunnes jonkinlainen tasapaino tarinoiden välillä lopulta sentään saavutetaan.

Lopputuloksena kuitenkin hyvin näytelty, kelvosti muutenkin tehty perusmukava Disney-leffa.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Disney, 2014

Traileri: