STOP THE PRESS!

Best of Warner Bros. 8 Film Collection

oscarOhjaus: Victor Fleming, Michael Curtiz, William Wyler, Milos Forman, Clint Eastwood, Martin Scorsese, Ben Affleck
Käsikirjoitus: Sidney Howard, Julius J., Philip G. Epstein, Howard Koch, Karl Tunberg, Peter Shaffer, David Webb Peoples, Willian Monahan, Chris Terrio
Tuotanto: David O. Selznick, Hal B. Wallis, Saul Zaents, Michael Douglas, David Valdes, Brad Pitt, Brad Grey, Graham King, Grant Heslov, Ben Affleck, George Clooney
Pääosissa: mm. Clark Gable, Vivien Leigh, Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Charlton Heston, Jack Nicholson, Tom Hulce, Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Ben Affleck, jne.
Arvio: 3.5/5

Yli 110-vuotiaan Warner Bros -elokuvayhtiön historiaan on mahtunut kaikkien tuntemia elokuvaklassikoita. Uudella vuosituhannella toimintaa on uudistettu laajentamalla videopelien maailmaan. Neljän veljeksen perustama yhtiö on nähnyt monia vaiheita, joiden tuotoksia on koottu erilaisten leffaboksien sisään.

Uusin julkaisu pitää sisällään kahdeksan elokuvahistorian tunnettua helmeä, joita yhdistää parhaan elokuvan Oscar-palkinto. Siksi boksin julkaisu juuri Oscar-gaalan jälkimainingeissa on osuvasti ajoitettu. Tuulen viemää, Casablanca, Ben Hur, Yksi lensi yli käenpesän, Amadeus, Armoton, The Departed ja Argo ovat oman vuosikymmenensä menestyjiä. Ne ovat myös elokuvia, jotka monet katsojat tuntevat ja rakastavat. Katraan esikoiset Tuulen viemää (1939) ja Casablanca (1942) edustavat Hollywoodin kulta-ajan, mutta samalla sota-ajan hittiteoksia. Nämä mammutit elävät yhä, eikä vähiten kuolemattomien fraasiensa ansiosta. Vuonna 1959 ensi-iltansa saanut Ben Hur marssitti laajakangasformaatin avulla yleisön eteen historiallista draamaa ennennäkemättömällä rytinällä. Stillkuva Charlton Hestonista hevosvankkureiden ohjastajana lienee piirtynyt monen mieleen.

Jack Nicholsonin ura sai lentävän lähdön vuonna 1975 ilmestyneestä Yksi lensi yli käenpesän –mielisairaalakuvauksesta. Loistonäyttelijöiden tähdittämän draaman ohjaus on tšekkiläissyntyisen Miloš Formanin, jonka töihin myös Amadeus (1984) lukeutuu. Tom Hulcen tulkinta hullusta säveltäjänerosta Wolfgang Amadeus Mozartista on maanisuudessaan mykistävä. Lännenelokuvissa menneisyydessään marinoitunut Clint Eastwood loisti sekä ohjaajana että näyttelijänä vuonna 1992 valmistuneessa Armottomassa. On uskomatonta, että konkarin ura on jatkunut noista päivistä vielä reippaat 20 vuotta eteenpäin.

Kun kokonaisuuden kruunaa Martin Scorsesen palkittu rikosseikkailu The Departed (2006) ja Ben Affleckin tosipohjainen panttivankitarina Argo (2012), näillä eväillä pärjää yhden talvisen viikonlopun vallan mainiosti. Kattaus ei ehkä ole maailman yllätyksellisin, mutta laadunpuutteesta sitä ei ainakaan voi syyttää.

Viihtyisiä elokuvahetkiä!

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Home Entertainment, 2014.