STOP THE PRESS!

Lupin III – the Fuma Conspirary

luma3_lumaOhjaus: Oozeki Masayuki
Käsikirjoitus: Naitoo Makoto
Tuotanto: Takeuchi Kooji
Pääosissa: Furukawa Toshio (Lupin III), Koyama Mami (Mine Fujiko), Shiozawa Kaneto (Ishikawa Goemon)
Arvio: 4,5/5

Klassikko tämäkin, sen voi jo sanoa heti kättelyssä, Lupin III (Lupin 3^rd ) on enemmän ilmiö kuin mitään muuta, ensimmäinen Lupin III oli manga, joka julkaistiin jatkurina alkaen 1967 Manga Action Weekly lehdessä. Tästä kehkeytyi aikamoinen saaga, koska jo pelkästään Lupin III-mangaa on ainakin viisi erillistä useamman albumin sarjaa, kolme tv-sarjaa, kuusi elokuvaa, seitsemäntoista tv-spesiaalia ja viisi suoravideojulkaisua. Tähän vielä päälle se fakta, että Lupin III:nteen liittyviä oheistuotteita on sellainen määrä, että se jättää varjoonsa jopa Nintendon Pókemon -krääsän.

Lupin III:en idea kaikessa yksinkertaisuudessaan on seuraava: Lupin III on legendaarisen herrasmiesvarkaan Arsenio Lupinin lapsenlapsi ja isoisänsä tavoin herrasmiesvaras. Perässään hänellä on erittäin sitkeä Interpol -agentti Zenigata Koichi. Jolle Lupin III:nen oikeuden eteen tuominen lähentelee pakkomiellettä. Saavuttaakseen kulloinkin haluamansa aarteen Lupinilla on apunaan pistoolisankari Jigen Daisuke ja samurai Ishikawa Goemon, jonka perintö-katana /Zantetsuken/ leikkaa lähes mitä tahansa, sekä aina silloin tällöin myös kilpaileva naispuolinen varas Mine Fujiko, joka on useimmiten samojen aarteiden perässä kuin Lupinkin.

Lupin III – Fuma Conspiracy alkaa, kun Goemon on menossa naimisiin Murasakin (mistä ihmeestä takakanteen on repäisty tytön nimeksi Purple?) Suminawana- klaanista kanssa. Hääseremonian keskeyttää joukko Fuma-klaanin ninjoja, juuri kun Goemonille ollaan luovuttamassa arvokasta perintöruukkua, jonka sanotaan myös olevan avain Suminwana-klaanin suunnattomaan piilotettuun aarteeseen. Tästä seuraa lähinnä amerikkalaista jalkapalloa erehdyttävästi muistuttava ottelu, jossa perintöruukku vaihtaa omistajaa päätyen lopulta Fujikon käsiin. Koska Fuma-klaani ei saanut ruukkua käsiinsä, niin he tyytyvät ottamaan Murasakin panttivangiksi ja tarjoavat Murasakin henkeä vastineeksi ruukusta. Asia, josta klaanin pää pyytää Goemonia kieltäytymään, koska perintöruukku ja aarre jonka luokse se johtaa on ”arvokkaampi” kuin lapsenlapsen henki, koska Suminawana-klaani on suojellut sitä yli 400 vuotta. Tällaiseen ajatteluun kyllästyneenä Lupin III ja Jigen varastavat ruukun ja suorittavat vaihdon Fuma-klaanin kanssa, samaan aikaan Fujiko on onnistunut paikantamaan Fuma-klaanin piilopaikan, vain jäädäkseen kiinni. Että asiat osaavat mennä monimutkaisiksi aina joskus 🙂 Fuma-klaanin harhautuksen vuoksi Lupin III päätyy vastatusten Zenigatan kanssa jälleen kerran, mistä seuraa takaa-ajo, jossa romutetaan jokunen poliisiauto, yksi kylpylä jne.

Lupin III ei lakkaa ihmetyttämästä minua, Gold of the Babyloniin verrattuna tämä oli selvästi vahvempi juoneltaan ja ulkoasultaankin hieman paremman näköinen, vaikka näillä kahdella ei ole ikäeroa kuin kaksi vuotta ja Gold of the Babylon oli elokuvateatterijulkaisu. Kuten Gold of the Babylonissa, tässäkin julkaisussa on alkuperäinen japaninkielinen ääniraita ja tämäkin levy tarjoaa ruotsia oletuskieleksi. Fuma Conspiracy on enemmänkin mysteeri kuin klassinen veijaritarina, joita monet Lupin III:t ovat. Hauskoja yksityiskohtia The Fuma Conspiracyssä on esim. se, että Zenigata on ruvennut buddhalaismunkiksi luultuaan Lupin III:n kuolleen.

Mika Peltola for smackthejack

photos copyright by Shinsha / Monkey Punch / Sotsu Agency 1987