STOP THE PRESS!

”Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi” –elokuva on 2000–luvun katsotuin ruotsalaisen elokuvan Suomessa

”Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi” –elokuva ylitti kuluneena viikonloppuna 90.000 katsojan rajapyykin (sunnuntain jälkeen leffalla on yhteensä 90.360 katsojaa). Tämä teki ”Satavuotiaasta” 2000–luvun katsotuimman ruotsalaisen elokuvan Suomessa. Edellistä ruotsalaisen elokuvan katsojaennätystä piti hallussaan Niels Arden Oplevin ohjaama, Stieg Larssonin Millennium-trilogian ensimmäiseen osaan perustuva ”Miehet jotka vihaavat naisia” (2009), joka keräsi leffateattereissa kaiken kaikkiaan 85.500 katsojaa.

”Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi” on ollut jättimenestys Ruotsissa, jossa sillä on jo yli 1,5 miljoonaa katsojaa. Norjassa leffan on nähnyt 230.000 katsojaa ja Tanskassa n. 140.000 katsojaa.

Myös kirja, johon elokuva perustuu, on menestys Suomessa. Jonas Jonassonin romaani ”Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi” (WSOY) on julkaistu Suomessa kovakantisena kirjana, äänikirjana ja pokkarina, ja on myynyt yhteensä jo yli 46 000 kpl. Se oli helmikuun myydyin pokkari Suomessa. Jonas Jonassonin uutuusromaani ”Lukutaidoton joka osasi laskea” (WSOY) ilmestyy huhtikuussa.

”Satavuotias” on edelleen nähtävissä elokuvateattereissa ja tulee saataville kotiteattereihin 2.5.2014 Blu-ray & DVD -formaatteina.

Elettyään pitkän ja tapahtumatäyteisen elämän Allan Karlson (Robert Gustafsson) joutuu vanhainkotiin uskoen sen olevan hänen pääteasemansa. Ongelmana on vain se, että hänen terveytensä on yhä erinomainen ja päivät käyvät sen vuoksi aivan liian tylsiksi.

Kun Allanin satavuotisjuhlat, joista hän itse ei ole vähääkään kiinnostunut, lähestyvät, Allan ottaa riskin ja pakenee ikävystyttävää arkeaan. Tapahtumasarja imaisee Allanin hullulle ja odottamattomalle matkalle, jossa on mukana rikolliskopla, murhaaja, laukku täynnä rahaa, norsu ja epäpätevä poliisi. Kelle tahansa tämä olisi ollut elämän seikkailu, mutta Allanin kokemuksilla se on suunnilleen normaalia. Hän ei ole vain seurannut maailmanhistorian tärkeimpiä tapahtumia, vaan hänellä on ollut tärkeä osa niissä. Saamme seurata Allanin aiempia seikkailuja ja niiden uskomatonta vaikutusta historiaan, kuten esimerkiksi sitä, miten hän auttoi atomipommin keksimisessä sekä ystävystyi kaikkien kanssa, amerikkalaisista presidenteistä venäläisiin tyranneihin…