STOP THE PRESS!

Suomalaisesta tangosta kertova dokumenttielokuva valloittaa Eurooppaa

Viviane Blumenscheinin dokumenttielokuva ”Poski poskea vasten” (Mittsommarnachtstango, Midsummer Night’s Tango) on kerännyt Saksassa ensi-iltaviikollaan lähes 11 000 katsojaa, joka on poikkeuksellisen suuri katsojaluku dokumenttielokuvalle Saksassa. Berliinin ensi-ilta myytiin loppuun. Elokuvaa levitetään Saksassa 50 kopion voimin ja sillä on jo useita ennakkoon loppuunmyytyjä näytöksiä tiedossa. Saksan toiseksi suurimmassa verkkojulkaisussa Spiegel Onlinessa suomalainen tango ja ”Poski poskea vasten” -elokuva on saanut suuren huomion.

Poski poskea vasten” on saksalais-suomalais-argentiinalainen yhteistuotanto ja se on kiertänyt yli 20 kansainvälistä elokuvafestivaalia ympäri maailman. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa Espoo Cinessä 2013, jonka jälkeen elokuvaa esitettiin elokuvateattereissa. Elokuvan kotimainen tuottaja on Illume Oy / Pertti Veijalainen ja elokuvassa esiintyy monia suomalaisia tangotähtiä mm. Reijo Taipale ja M.A. Numminen. Elokuva on tehty yhteistyössä YLE TV1:n kanssa.

Poski poskea vasten” on hauska musiikkidokumenttielokuva, täynnä keskikesän huumaa ja pohjoisen yötöntä yötä. Onko tango sittenkin syntynyt Suomessa kuten Aki Kaurismäki väittää? Argentiinassa väitteestä ollaan ymmärrettävästi tuohtuneita. Kolme muusikkoa Buenos Airesista lähtee Suomeen tutkimaan asiaa. Kolmikko kohtaa matkallaan niin tanssilavojen taikaa, saunan hurmaa kuin rautaisia tangoammattilaisiakin. Viviane Blumenscheinin dokumentti kertoo tangosta hauskasti, mutta sukeltaa myös mollivoittoisen suomalaisuuden ytimeen. Ja kun Reijo Taipale kajauttaa laskeva aurinko taustallaan Satumaa-tangon argentiinalaismuusikkojen säestämänä, herahtaa kyynel silmään kyynisimmältäkin viihteen vastustajalta.

Argentiinalaisen tangon maajoukkueessa esiintyvät Walter ”Chino” Laborde, Diego ”Dipi” Dvitko ja Pablo Greco. Suomen tangoa edustavat: M.A. Numminen, Pedro Hietanen, Kari Lindqvist, Riku Niemi, Sanna Pietiäinen ja Reijo Taipale.

Tuotanto: Pertti Veijalainen, Illume Oy (Suomi) Christian Beetz, Gebrueder Beetz Filmproduktion (Saksa), Gema Juarez Allen, Gema Films (Argentiina).

Kuvaus: Björn Knechtel, Äänitys: Risto Hankala, Leikkaus: Oliver Weiss.

Elokuvan sivut:

https://www.facebook.com/poskiposkeavasten

https://www.facebook.com/pages/Mittsommernachtstango/669229359788841

Lähde: Illume Oy tiedote