STOP THE PRESS!

Kino’s Journey I: ”Hiljainen Seikkailija”

kinos_journey1Ohjaus: Ryutaro Nakamura
Käsikirjoitus: Murai Sadayuki
Tuotanto: Keichi Shigusawa / Kinos Journey Committee
Pääosissa: Maeda Ai (Kino), Arigase Ruyji (Hermes)
Arvio: 4/5

Saatuani Kino’s Journey I:n käsiini täytyi myöntää, että vaihteeksi tuli sarja vastaan, josta en ollut edes kuullut aiemmin. Koska ei ollut ennakko-odotuksia, niin ajattelin katsoa ensin ja sitten selvitellä taustat, tekijät jne. Kinos Journey on miellyttävän hidastempoinen matka halki mystisen, mutta samaan aikaan niin normaalin oloisen maailman halki. Kuten takakansikin sanoo: tavoitteena on matka, ei perille pääseminen. Kino on matkalainen, joka pysähtyy kuhunkin maahan vain kolmeksi päiväksi. Seuranaan ja matkakumppaninaan hänellä on Hermes, puhuva moottoripyörä (ei ole oudoin asia mikä tulee vastaan tämän sarjan aikana)

Jakso 1: ”Maa jossa tuska tuntuu”

Kino ja Hermes saapuvat maahan jossa, ei ole ristinsielua paikalla elei lasketa koneita, joita riittää. Vasta lähtöpäivänään he kohtaavat ihmisen – muusikon, joka kertoo heille maan traagisen tarinan.

Jakso 2: ”Ne jotka elivät toisten kustannuksella – Haluan elää”

Kinon ja Hermeksen vaeltaessa lumessa, he kohtaavat lumeen jumiutuneen kuorma-auton ja sen melkein hengiltä nääntyneen miehistön, joita Kino päättää auttaa. Jaksossa näemme myös vilauksen Kinon asearsenaalista, ja taistelutaidoista.

Jakso 3: ”Ennustusten Valtakunta – Me näemme tulevaisuuden”

Kino ja Hermes saapuvat maahan, jossa odotetaan maailmanloppua, joka papiston mukaan tulee ylihuomisaamuna. Kino ei tätä oikein ymmärrä (eikä Hermeskään sen puoleen) ja ihmettelee, kun saa muona- ja varustetäydennyksen ilmaiseksi. Maailmanloppu kun ei tulekaan kolmannen aamun koittaessa papistolla on hieman selitettävää, Kinon jatkaessaan matkaa epäilyttävästi Venetsian oloiseen kaupunkiin/maahan, jossa selviää yllättäviä asioita edellisen maan maailmanlopputekstistä…

Jakso 4: ”Aikuisten Maa – Luonnollinen oikeus”

Tämä jakso on oikeastaan yksi iso takautuma, jossa käsitellään Kinon menneisyyttä ja Hermeksen ”syntyä” ja sitä, miten Kinon matka alkoi. Jaksosta ei kauheasti voi kertoa paljastamatta liikoja, paitsi että allekirjoittaneelle tuli yllätyksenä fakta että Kino onkin tyttö 🙂

Taas pitkästä aikaa ajatuksia herättävä anime-sarja. Ehkä paremmin Kinos Journeytä voisi kuvata moderniksi saduksi, joka jaksolla on kantava ajatus. Kinos Journey tarjoilee katsojalle paljon katsottavaa ja omanlaisensa estetiikan, joka korostuu hiljaisissa kohtauksissa, joissa jää ihailemaan taustoja. Kerrankin allekirjoitan sarjan alkuperäisen nimen ”the Beautiful World”, sarja nimittäin on kaunista katsottavaa niin kauan kun pysyy kaukana ADV-Films:in jenkkidubista. Jotenkin tuo standardoitu ADV-dubbi ei oikein istu kuvaan. Kinos Journeyn luokitteleminen mihinkään olemassa olevaan genreen on vaikeaa, se ei ole tavallista sci-fiä eikä fantasiaa, se näyttää 1900-luvulta suurimman osan aikaa, Hermes on selkeästi vanhanaikainen moottoripyörä ja toisaalla on robotteja tms.

Mika Peltola for smackthejack

photos copyright by Keichi Shigusawa / Kinos Journey Committee 2003