STOP THE PRESS!

Grimmin veljekset (The Brothers Grimm)

grimmin_veljeksetOhjaus: Terry Gilliam
Käsikirjoitus: Ehren Kruger
Tuotanto: Charles Roven, Daniel Bobker
Pääosissa: Matt Damon, Heath Ledger, Jonathan Pryce, Peter Stormare, Lena Headey, Richard Ridings, Monica Bellucci
Arvio: 2,5/5

Saksalaiset Grimmin veljekset Jacob ja Wilhelm tekivät 1800-luvun alkupuolella suururakan keräämällä jo katoamassa olleita kansantarinoita. Siitä asti nämä sadut ovat ihastuttaneet lapsia ja muita tolkun ihmisiä sekä kauhistuttaneet väkivaltaisuudellaan kaiken maailman kukkahattutätejä. Vielä nytkin Grimmien sadut herättävät kuohuntaa: Englannista kantautui juuri tieto, että Lumikki-sadun seitsemää kääpiötä pitääkin poliittisen korrektiuden nimissä kutsua maahisiksi, etteivät vertikaalisesti rajoittuneet ihmiset vain loukkaantuisi. Joku päivä vielä ymmärrän kaiken..

Terry Gilliam pistää Grimmin veljesten (Matt Damon, Heath Ledger) elämän surutta uusiksi. Hänen elokuvassaan veljekset ovat maalaisten huijareita, jotka käyttävät hyväkseen ihmisten taikauskoa. Jos jossain liikkuu tarina noidasta, säntäävät veljekset paikalle, rakentavat illuusion räyhähengestä ja muka tuhoavat sen, hyvistä rahoista tietenkin. Suuri onkin Grimmien ällistys, kun he törmäävät oikeasti yliluonnollisiin tapahtumiin: eräästä kylästä katoaa pikkutyttöjä ilmeisen lumottuun metsään. Katoamisen takana näyttäisi olevan luoksepääsemättömään torniin jo satoja vuosina sitten vangituksi joutunut kuningatar. Tätä ongelmaa ratkoessaan veljekset ovatkin helisemässä.

Tyylilleen uskollisena Gilliam vyöryttää katsojan silmille uskomattoman rikkaan, liki barokkisen kuvaston. Paha särö tähän kuvastoon on kyllä päässyt: vaikea ymmärtää, miten näinä digitaalisen kuvankäsittelyn kulta-aikoina on voitu kehittää jotain niin kökköä kuin mitä elokuvan paha susi on. Muutenkin Gilliamilta näyttää olleen taikapallo hukassa. On kuin hän ei olisi osannut päättää, mihin oikein on pyrkimässä. Niinpä hän on varmuuden vuoksi sotkenut elokuvaansa aineksia vähän joka suunnasta: löytyy fantasiaa, jännitystä, kauhua, veijarikomediaa, farssia jne. Tuloksena ikävä kyllä on lähinnä konttausta ja kohellusta. No, ehkä tämä kuvaa oikeiden Grimmin satujen rikasta maailmaa. Vaikka Grimmin veljekset kohtalaisen viihdyttävää elokuvaa onkin, niin Terry Gilliamin tekemäksi se jää silti pienoiseksi pettymykseksi.

DVD:n kommenttiraidalla Terry Gilliam kertookin olleensa töitä vailla, kun käsikirjoitusta ohjattavaksi tarjottiin. Gilliam ei aluksi niin innostunut, mutta työtön ei narise. Muutoksia käsikirjoitukseen tehtiin ja lopulta elokuva syntyi. Ohjaaja kommentoi elokuvaansa ja sen tekemisen vaiheita harvinaisen selväjärkisesti. Tavanomaiset ylettömät kehut löytyvät muista ekstroista. Erikoistehosteista kertova vartti keskittyy pahan suden luomiseen. En vieläkään tajua, miten niin paljon työtä, vaivaa ja rahaa on hakattu noin kökköön luomukseen.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Miramax, 2005

Traileri: