STOP THE PRESS!

Taivaan tulet – 3-4. tuotantokausi

Taivaan tulet - 3.-4. tuotantokausiOhjaus ja käsikirjoitus: Kari Väänänen
Tuotanto: Varpu Eräpuu
Pääosissa: Ria Kataja, Juha Veijonen, Vesa Kietäväinen, Taneli Mäkelä, Sari Havas, Kai Lehtinen, Risto Salmi
Arviossa: 3/5

Taivaan tulet -sarja oli yksi katsotuimmista televisiosarjoista Yle TV2:lla vuodesta 2007 vuoteen 2014. Eikä ihme, sillä tuo Kemijärven maisemiin sijoittuva sarja oli vastapainoa yleiselle ”buumille”, jossa tarinat kerrotaan joko pääkaupunkiseudulla tai sitten jossain muualla isommassa kaupungissa. Käsikirjoittaja Kari Väänänen oivalsi, että tähän pieneen kaupunkiin voisi kehittää sopivan tarinan. Pikku hiljaa siitä syntyi  Taivaan tulet.

Kahden ensimmäisen tuotantokauden aikana seurattiin lähinnä poliisina toimivan Raunin (Ria Kataja) toiminnan kautta tapahtumia, jotka johtivat lopulta siihen, että Rauni ja lääkärinä toimiva Erkki (Juha Veijonen) vihittiin. Kun kolmannelle kaudelle lähdettiin, noista häistä on jo ehtinyt kulua kolmisen vuotta. Raunista aikoinaan kiinnostunut poliisimies Aimo (Vesa Kietäväinen) on päässyt sopivasti yli siitä, ettei hän saanut naista itselleen. Erkillä puolestaan on suunnitelmissa vaihtaa alaa, mutta se ei olekaan niin helppoa kuin kuvittelisi. Kunnanjohtajalla Sinikalla sydän pomppii sinne ja tänne. Varsinkin kun maisemiin saapuvat sekä tyttären isä Aarne (Taneli Mäkelä) että uusi tehtaanjohtaja Tero (Kai Lehtinen). Kaupungissa tapahtuu muutakin kummia: kostoa, huumeita ja outoja ihmissuhdekäänteitä. Neljännellä kaudella selvitellään erilaisia salaisuuksia, joita kaupunki tuntuu olevan täynnä.

Siinä missä kaksi ensimmäistä tuotantokautta olivat mielenkiintoisia ja tuoreita, niin nämä kaksi viimeisintä olivat lähinnä tekemällä tehtyjä ja niistä puuttuu sellainen tuoreus, että olisin saanut kunnolla otteen tarinoihin. Vaikka toki näyttelijäsuoritukset ja tekninen puoli toimivatkin, niin Väänäsen kynästä ei ole sitä parasta terästä syntynyt, vaikka hyvin taidokkaasti hän dialogin onkin loihtinut. Voi olla, että muutaman vuoden päästä olen toista mieltä, kun katson kaikki jaksot putkeen ja ensimmäisistä jaksoista on kulunut sitten pidempi aika. Tässä vaiheessa Taivaan tulien kolmas ja neljäs kausi jäävät lähinnä sisällöltään mitäänsanomattomiksi, kuitenkin muilta osin taidolla tehdyiksi tuotantokausiksi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by VL Media, 2014