STOP THE PRESS!

The Grandmaster

The GrandmasterOhjaus: Wong Kar Wai
Käsikirjoitus: Wong Kar Wai, Zou Jingzhi, Xu Haofeng
Tuotanto: Jacky Pang Yee Wah, Wong Kar Wai
Pääosissa: Tony Leung, Ziyi Zhang, Chang Chen, Zhao Benshan, Song Hye Kyo
Arvio: 3/5

Vanha konna Wong Kar Wai on visuaalinen nero, siitähän ei pääse mihinkään. Harmi, että The Grandmaster ei sitten oikein muuta tarjoakaan. Kyseessä on yksinomaan toiminta- ja taistelukohtausten ympärille rakennettu löyhäjuoninen tarina muinaisen, Japanin vallan alla osittain nitisevän Kiinan eteläisen ja pohjoisen taisteluosaamisen paremmuudesta. Bruce Leen kouluttaja Ip Man on keskiössä johtaessaan omia joukkojaan. Molempien alueiden kung fu- koulujen suurmestarit keräävät joukkoa kasaan kohti viimeistä taistelua. Matkalla taistellaan ja kilvoitellaan. Mutkia tulee. Itämainen filosofia lentää suusta pääskysparven lailla. Naiset sotkeutuvat kuvaan. Loppu on kaunis.

En siedä taisteluelokuvia yhtään eivätkä ne anna minulle yhtään mitään, joten minut saa ampua kun teilaan tämän. Tai no en teilaa kokonaan – visuaalisesti tämä on yhtä nautintoa. Kannessa lukee ”Maailman kauneimpia elokuvia” eikä se nyt välttämättä ole kauhean kaukaa haettu. Vahvasti todettu kyllä mutta toisaalta eipä heti muistu mieleen elokuvaa, jonka jokainen kuva on näin mietitty, näin valaistu, näin kiihkoa. Sääli, että tarinasta ja sisällöstä ei ole mihinkään, sillä tästä olisi mukava tykätä.

Kuvaaja Philippe le Sourd pistää parastaan. Jännittävää on, että kamera liikkuu lähes joka kuvassa mutta liike on aina hallittu ja kaunis, ei mitään käsivaralla roiskintaa. Kuvissa on paljon elementtejä ja Kar Wai käyttää kameraa välillä kuin salaisena silmänä kurkkimassa milloin verhon, milloin ikkunan raosta. Tapahtumat tulevat pakottamatta eteen ja kamera taltioi ne omalla oveluudellaan. Ja lavastus, puvustus sekä valaisu ovat viimeisen päälle tukemassa elokuvan tehokasta, aistillista tunnelmaa. Jonka joka helvatan väliin ympätty hakkaaminen pilaa tietysti totaalisesti. Mietittyä sekin, tiedän, mutta minulle turn off.

Olen pahoillani. Nautin esteettisestä visuaalisuudesta mutta joku joka nauttisi sen lisäksi myös miehistä tai naisista murjomassa toinen toistaan saisi tästä leffasta enemmän irti. Nyt se jää irralliseksi välirainaksi, joka on kaunis päältä mutta rupuinen sisältä.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Block 2 pictures Inc, 2013

Traileri: