STOP THE PRESS!

Puolin ja toisin

Puolin ja toisinOhjaus: Matti Ijäs
Käsikirjoitus: Matti Ijäs, Heikki Reivilä
Tuotanto: Pekka Ruohoranta
Pääosissa: Jussi Vatanen, Milka Ahlroth, Seppo Halttunen, Martti Suosalo, Samuli Niittymäki
Arvio: 3/5

Puolin ja Toisin on Matti Ijäksen ohjaama ja osin kirjoittama veijarikomedia identifioimattomalta tietyömaalta jostain itä-Suomesta, Kainuun alapuolelta. Nuori ja kunnianhimoinen tieinsinööri luulee tulevansa vain tekemään asfalttiränniä mutta sotkeutuukin mukaan niin urakoitsijan naisasioihin kuin idänkaupan hämäriin kiemuroihinkin. Tie jää lopulta sivuseikaksi, kun ihmissuhteiden ja ehdan ruplasateen viidakossa aletaan taistella jo hengestäkin. Kuka voittaa, kuka häviää ja oliko mikään sen arvoista?

Ijäs on tunnettu henkilökuvaaja ja tumman huumorin taitaja mutta nyt ei homma ihan lähde. Periaatteessa Puolin ja Toisin- TV-elokuvassakin on palikat kasassa mutta järjestys vähän väärä. Katsastus-tyyppisiä onelinereitä pyritään viljelemään siellä täällä mutta kovin päälle liimatuilta tuntuvat ne tällä kertaa. Castingista ja näyttelijöiden hyvästä yrityksestä huolimatta henkilöt jäävät kiinnostamattomiksi. Kun siihen lisätään sekava ja vähän jopa vastenmielisehkö tapahtumien kattaus, on soppa vähän väljäh. Itse muistan tämän jo TV-ensi-illastaan ja silloinkin taisin sen katsoa pikakelauksella suomalaisin tekstityksin. Silti haukotutti.

Puolin ja Toisin ei siis yllä lähellekään Ijäksen parhaita töitä mutta toivoa sopii, että kansan syvien rivien tulkki vielä löytää mojonsa. Vähän kylmäksi kun uusin työ katsojan jättää huolimatta siitä, että osaamista löytyy kameran kultakin puolen. Näyttelijät tekevät mitä pystyvät mutta onko tekstiä sitten liikaa tai onko se vain teennäistä, kun lämpöä ei oikein synny. Jussi Vatanen ja kumppanit ovat yhtäkaikki tekijämiehiä ja –naisia joten sinälläänhän tätä katsoisi mieluustikin. Vaan musta komedia, joka ei naurata eikä kiinnosta vaan lähinnä väsyttää, on vähän hukkapala. Kuin pikitie, joka ei johda mihinkään.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Yleisradio, 2013