STOP THE PRESS!

Samurai Champloo – Vol. 3 & Vol. 4

samurai_champloo_3Ohjaus: Shinichiro Watanabe
Käsikirjoitus: Shinji Obara
Tuotanto: Manglobe / Shimoigusa Champloos
Pääosissa: Kazuya Nakai (Mugen), Ginpei Sato (Jin), Ayako Kawasumi (Fuu)
Arvio: 4,5/5

Samurai Champloo Vol. 3 & 4

Hip-hop samuraiden matka jatkuu: Mugen, Jin & Fuu jatkavat auringonkukan tuoksuisen samurain etsintää. Neljännen levyn kohdalle kun kerran on päästy, niin täytyy sanoa että pidän kovasti siitä tavasta, jolla sarja etenee – episodimaisesti, mutta silti aina välillä muistuttaen, että meillä on ihan päämääräkin. Kaikkein hauskinta tätä sarjaa seuratessa on yrittää pyydystää anakronismit joka jaksosta, oli se sitten jakson 9 kannabista polttavat soturimunkit tai jakson 15 sähkökayttöinen hissi 1700-luvulla? Tai Osakan Tsutenkaku-torni, joka jaksossa 15 on vain parisataa vuotta etuajassa 🙂

Äänimaailman kekseliäisyydestä kertoo jotain esim. jakson 15 alussa oleva, jälleen kerran Kabuki-tyyliin laulettu ’tähän mennessä tapahtunut’, tällä kertaa samisenilla ja vinyyliscratcheillla varustettuna.

Samurai Champloo Vol. 3

Jakso 9: Beatbox Bandits

Eläkkeelle jäävä Hakonen, tiensulun vartiopäällikkö, muistelee uransa ainoata päivää, jota hän ei ole kirjannut lokiinsa. Päivää, jolloin Mugen, Jin ja Fuu kulkivat Hakonen tiesulusta ja hän itse oli aloitteleva virkamies. Paljastamatta liikoja jaksosta, voin kertoa että tämänkertaisen sekasotkun osasyy on ruohoa polttavat kapinallissoturimunkit.

Jakso 10: Lethal Lunacy

Mitä tapahtuu, kun kaupunkia vaivaa oudolla miekalla aseistautunut soturi, joka tappaa vain taitavia samuraita ja mitä tekemistä tällä on vanhan munkin kanssa, jonka temppelissä kolmikkomme majailee? Jaksossa nähdään mm. Mugenin hieman erikoiset harjoittelumenetelmät (esim. benjihyppy.)

Jakso 11: Gamblers and Gallantry

Rahan hankkiminen on työlästä, ainakin kun on niinkin epätasainen porukka kuin kolmikkomme on. Fuu on tavalliseen tapaansa ottanut ekstraushommia paikallisessa teehuoneessa, kun taas väärinymmärretty kanji työpaikkailmoituksessa pistää Jinin ankeriaan paistohommiin (tähän juttuun sisältyy käsittääkseni sanaleikki liittyen japaninkielen leikkaamista tarkoittavaan verbiin ?). Mugenin rahanhankkimistapa on sentään kehittynyt viime näkemältä, hän ottaa osaa ”kabuto sumo” -kilpailuun eli kovakuoriaispainiin (kukkotappelua isoilla kovakuoriaisilla). Kaikenkaikkiaan tarinan ydin taitaa olla Jinin epäonninen rakkaustarina, joka sivuaa historiallista naisen asemaa Kamakura-kauden Japanissa.

Jakso 12: Disorder Diaries

Sillä välin kun Fuu on kylpemässä kuumassa lähteessä, Mugen ja Jin keskustelevat siitä, että onko Fuu kertonut heille ihan kaikkea matkan tarkoituksesta tai auringonkukan tuoksuisesta samuraista. Mugen saa päähänsä romuta Fuun tavaroita löytääkseen vihjeitä ja kuinka ollaakaan löytää Fuun päiväkirjan. Tämä taisi olla se pakollinen ”tähän mennessä tapahtunut” -jakso.

Samurai Champloo Vol. 4

Jakso 13: Misguided Miscreants (Part 1)

Jakso keskityy lähinnä Mugenin melko synkkään taustaan. Vanha tuttava houkuttelee Mugenin mukaan merirosvoukseen, mutta kuten tavallista, kaikki ei ole ihan sitä miltä se näyttää. Ensimmäinen täysin vakava jakso, ei komediaelementtejä yhtään. Virkistävää vaihtelun vuoksi, teemat ovat tyyliin kosto, petos jne.

Jakso 14: Misguided Miscreants (Part 2)

Jatkoa jaksolle kolmetoista, Mugen on kateissa ja hänen oletetaan hukkuneen. Jin lähtee kostoretkelle Kozan kanssa. Jinin ja Mukuron ottaessa yhteen selviää kuka oikeastaan petti ketä. Tästä jaksosta voi vain sanoa, että kosto elää, mutta sen suloisuudesta en tiedä.

Jakso 15: Bogus Booty

Kun Jin kalastaa hauen sijasta pusillisen kobaneita joesta, ei kukaan vaivaudu ihmettelemään niiden alkuperää. Porukan saapuessa kaupunkiin he ryntäävät ensimmäisenä syömään (ensimmäistä kertaa Fuun ruokahalulla on näkyviä vaikutuksia.) Tämän jälkeen Mugen ja Jin ryntäävät punaisten lyhtyjen alueelle, jonne tyttöjä ei päästetä. Enempää juonesta paljastamatta, voinen sanoa että jaksossa on riittävästi niitä paljon kaivattuja ninjoja ja rahanväärennysjuoni. Sekä todiste siitä, että Mugen on luonnottoman kestävä tyyppi. Tuosta bordellikohtauksesta täytyy sanoa, että tämä taitaa olla puhtaasti Shinichiro Watanaben käsialaa, siitä tuli mieleen Watanaben varhaisempi Cowboy Bebop, monessakin suhteessa. Kuten esim. se, että Mugen muistuttaa erehdyttäväsi Cowboy Bebopin Spikeä, go figure…

Jakso 16: Lullabies of the Lost (Verse 1)

Kolmikkomme hajoaa pienten erimielisyyksien vuoksi. Mugen joutuu ensin sekoitetuksi etsintäkuulutettuun Okuruun, ennen kuin hän hieman oikaisee samuraita asiasta. Toisaalla Jin kohtaa entisen toverinsa dojolta ja tällä on vakaa aikomus tappaa Jin kostoksi sensein kuolemasta. Fuu taasen on yksin ja masentunut. Jakso jatkuu levyllä viisi.

On mukava huomata, että sarja ei ole vielä menettänyt teräänsä tai muuttunut itseään toistavaksi, vaikka päähenkilöt eivät ole juurikaan lähempänä päämääräänsä kuin ensimmäsellä levyllä. Sarja sisältää myöskin muutamia hauskoja ideoita, kuten Mugenin taistelutyyli, joka näyttää enemmän capoeiran ja breakdancen sekoitukselta kuin kenjutsulta. Toinen esimerkki hauskasta yksityiskohdasta on Mugenin geta-sandaalit, joissa on raudoitukset.

Erittäin hauska sarja, vaikkakin neloslevyllä on ollut selkeitä merkkejä siitä, että tarina voi olla sittenkin aika vakava pohjimmiltaan.

Mika Peltola for smackthejack

photos copyright by manglobe 2004