STOP THE PRESS!

Samurai Champloo — Vol. 5 & Vol.6

samurai_champloo_5Ohjaus: Shinichiro Watanabe
Käsikirjoitus: Shinji Obara
Tuotanto: Manglobe / Shimoigusa Champloos
Pääosissa: Kazuya Nakai (Mugen), Ginpei Sato (Jin), Ayako Kawasumi (Fuu)
Arvio: 4/5

Samurai Champloo sarja on edennyt jo kuudenteen levyynsä ja Nagasaki alkaa häämöttää matkailaisillemme, tarinan kerronnallisesti nämä kaksi levyä ovat hieman vaihtelevempia, mutta taso pysyy edelleen korkeana.

Samurai Champloo — Vol. 5

Jakso 17: Lullabies of the Lost (verse 2)

Edellisellä levyllä alkanut tarina jatkuu, kun Fuun pelastaa mystinen metsämies, joka paljastuu etsintäkuulutetuksi Okuruksi. Jin taasen on joutunut kaksintaisteluun vanhan dojo-toverinsa kanssa, joka haluaa kostaa senseinsä kuoleman. Mugen liittyy Okurua etsivien Matsumaelaisten samuraiden joukkoon. Yhteenotot ovat jälleen väistämättömiä. Mielenkiintoista on, että sarja näyttää alkavan vakavoitua pikku hiljaa. Tämä jakso on varsin dramaattinen ilman komedian häivähdystäkään.

Jakso 18: War of the Words

Hiroshima saa ehostusta katukuvaan, kun joukko graffiteja maalaavia vandaaleja iskee kaupunkiin. Kuvitelkaa miltä näyttäisi samuraiajan graffitikisa (No’h-teatteri tyyliset paholaisnaamiot, ämpärikaupalla maalia ja isot siveltimet). Mugenin olematon lukutaito tulee ilmeiseksi tässä jaksossa, sekä tapa, millä asia korjataan. Jin pitää lupauksen vanhalle ystävälleen. Fuu-parka joutuu tuomariksi aiemmin mainitussa graffittikisassa… Jos edelliset pari-kolme jaksoa ovat olleet vakavia pohjimmiltaan, niin tämä jakso kyllä palauttaa komedian sarjaan. Jakso on täynnä herkullisia yksityiskohtia kuten avaus (tyyliin ulkoilmaelokuvateatteri) tai Andy Warholin näköinen graffiteja ihaileva Uhori-san.

Jakso 19: Unholy Union

Fuu on jälleen yksin hylätyssä mökissä. Sillä välin kun Mugen ja Jin etsivät ruokaa, mökkiin pelmahtaa heikkokuntoinen nuori nainen ja pari konnaa etsimässä häntä. Toisaalla Mugen ja Jin meinaavat joutua vaikeuksiin viranomaisten kanssa, mutta heidät ”pelastaa” omituinen gaijin, joka näyttää epäilyttävästi lähetyssaarnaajalta. Jakso käsittelee pääasiallisesti kristittyjen vainoja, mutta onnistuu se heittämään muutaman aika pahan piikin kohti amerikkalaistyylisiä saarnamiehiä.

Jakso 20: Elegy of Entrapment (verse 1)

Fuu, Mugen ja Jin kohtaavat viehättävän gozen (sokea samisenia soittava taiteilija) nimeltä Sara, jonka seuraan he lyöttäytyvät matkallaan kohti Nagasakia. Mugen ihastuu Saraan, Fuu löytää hänestä ystävän. Entäs Jin? Miksi Sara muuten kysyy Fuulta, että haluaako tämä varmasti mennä Nagasakiin?

Samurai Champloo – Vol.6

Jakso 21: Elegy of Entrapment (verse 2)

Jin kohdalla edellisen jakson kruunannut Saran ja Jinin välinen taistelu on päättynyt Jinin melkein tappioon. Asiasta tietämättömänä Fuu hoivaa Saraa, kun taas Jin herää erikoisen vanhan kalastajan mökistä. Ensimmäistä kertaa sarjan aikana niin Jin kuin Mugenkin kohtaavat vastustajan, jota he eivät kykene voittamaan, mutta toisaalta nämä oudot vanhat miehet ovat juuri sitä varten olemassa, että he antavat hyviä vihjeitä :).

Jakso 22: Cosmic Collisions

Outo jakso… paljon zombieita, Heike-suvun aarre ja meteoriitti. Enempää ei oikein voi kertoa paljastamatta liikoja. Omalla oudolla tavallaan hauska jakso. Tarkkanäköiset katsojat voivat löytää muutamia hauskoja piikkejä koskien Romeron zombieleffoja.

Jakso 23: Baseball Blues

Amerikkalaiset harrastavat tykkivenediplomatiaa (hmm… kuulostaa niin tutulta) ja paikalliset haastavat heidät baseballmatsiin taistelun välttämiseksi. Todella hilpeä jakso, mutta Mugenin syöttäjän kykyjen näkeminen on pelottavaa.

Erityisesti nostan hattua manglobelle aina niin nerokkaista pikku yksityiskohdista ja vanhojen kliseiden luovasta uusiokäytöstä. On todella harmi, että jäljellä on enää viimeinen levy. Myöskin Prime Text Oy ansaitsee kiitosta laadukkaasta käännöstyöstä.

Mika Peltola for smackthejack

Photos copyright by manglobe