STOP THE PRESS!

The Descent – Loukussa

descentOhjaus ja käsikirjoitus: Neil Marshall
Tuotanto: Christian Colson
Pääosissa: Shauna Macdonald, Natalie Mendoza, Alex Reid, Saskia Mulder, Myanna Buring, Nora-Jane Noone
Arvio: 4/5

Neil Marshallin ”Dog Soldiers” (2002) herätti rutkasti mielenkiintoa niin medioiden edustajien kuin yleisönkin keskuudessa. Innovatiivinen pienen budjetin kauhuelokuva oli juuri sitä, jota suuriin Hollywood-projekteihin ja 10-osaisiin franchise-löysäilyihin kyllästyneet kauhun ystävät olivat odottaneet. Näin ollen ei ole mikään ihme, että herran seuraava ohjaustyö The Descent on kerännyt itselleen kulttimaineen jo ennen, kuin kukaan oikein edes tiesi, mistä elokuvassa tarkalleen on kysymys. Melko nopeasti elokuva saatiinkin sitten myös dvd-levitykseen.

The Descent kertoo kuudesta nuoresta naisesta, jotka päättävät lähteä seikkailuretkelle outoon luolastoon. Riemu kuitenkin katoaa melko nopeasti, kun sisääntuloreitti romahtaa ja naiset jäävät satimeen. Ja kun joukkiolle vielä selviää, että he eivät olekaan missään tunnetussa luolastossa, vaan täysin uudessa kolossa maan alla, tahtoo paniikki iskeä. Ainoa keino tuntuu olevan löytää toinen reitti ulos. Pienoisena ongelmana vain on, että naiset eivät olekaan yksin…

Marshallin ote pysyy hyvänä. Elokuva käy draaman puolella, mutta tiivistyy trilleriksi, ja muuttuu loppua kohden totaaliseksi kauhuksi. Katsojan on helppo samaistua ahdistuneisiin naisiin, jotka alkavat epäilemään kaiken keskellä myös toisiaan. Näyttelijät tekevät roolihahmoistaan realistisia, lavastus toimii todella hyvin ja klaustrofobia on lähes käsinkosketeltavaa. Dvd-julkaisu on mainio. Kuva on selkeä, kirkas ja virheetön. Ääni on myös erittäin laadukas, ja elokuvan ääniefektit tulevat todella hyvin esille. Ekstraa on melkoisesti. On poistettuja kohtauksia, pilalle menneitä ottoja, ja todella kattava ja mielenkiintoinen The Making of -dokumentti. Kauhuelokuvien ystäville ”The Descent – Loukussa” on mitä suositeltavin pätkä, joka todella ryömii ihon alle.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Celador Films, 2004

Traileri: