STOP THE PRESS!

Vapauden aave (Le fantôme de la liberté)

Vapauden aave (Le fantôme de la liberté)Ohjaus: Luis Buñuel
Käsikirjoitus: Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière
Tuotanto: Serge Silberman
Pääosissa: Jean-Claude Brialy, Adolfo Celi, Michel Piccoli, Monica Vitti, Michael Lonsdale
Arvio: 5/5

Vapauden aave (1974) jäi espanjalaissurrealisti Luis Buñuelin (1900-1983) toiseksi viimeiseksi elokuvaksi. Se koostuu useista, toinen toistaan absurdeimmista tarinoista. En tiedä, miten paljon Buñuel katseli Monty Pythonia vai menikö homma toisinpäin tai saiko lopulta kumpikaan kummaltakaan vaikutteita, mutta kyllä Vapauden aave silkkaa Monty Pythonia on: ”and now for something completely different”. No, tämähän oli Buñuelin ohjenuorana aina..

Tarinoissa mm. harjoitetaan insestiä tädin kanssa, pelataan korttia ja ryypätään munkkien kanssa sadomasokististen tunnelmien vallitessa. Mies ampuu ikkunasta ihmisiä kiväärillä ja vapautetaan oikeudessa. Kadonnutta lasta etsitään, vaikka tämä on koko ajan paikalla. Poliisipäällikköjä onkin yhtäkkiä kaksi. Ehkä. Strutsi vierailee. Kuuluisimmassa kohtauksessa joukko ystäviä kokoontuu pöydän ääreen kakkimaan yhdessä; välillä poistutaan ruokailemaan eriön yksityisyyteen.

Taattuun Buñuel-tyyliin porvaristoa lyödään kuin vierasta sikaa; porvariston tapa banalisoida ja yleensäkin pilata kaikki, mihin se koskee, oli ohjaajalle loputon kitkerän riemun aihe. Vapauden aaveessa pohditaan myös kommunismia: ei ihan onnistunut sekään ..

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Atlantic, 2014

Traileri: