STOP THE PRESS!

Kamarineidon päiväkirja (Le journal d’une femme de chambre)

Kamarineidon päiväkirja (Le journal d'une femme de chambre)Ohjaus: Luis Buñuel
Käsikirjoitus: Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière
Tuotanto: Serge Silberman
Pääosissa: Jeanne Moreau, Michel Piccoli, Françoise Lugagne, Georges Géret, Jean Ozenne, Daniel Ivernel
Arvio: 5/5

Surrealismin mestarin, espanjalaisen Luis Buñuelin (1900-1983) Kamarineidon päiväkirjan (1964) päähenkilö Céléstine (Jeanne Moreau) muuttaa maaseudulle palvelijaksi Monteilin kummalliseen porvarisperheeseen: perheen isä ei näy muuta tekevän kuin ampuvan elukoita, mitä nyt pyrkii Céléstinen hameen alle; äiti on frigidi ja naurettavuuteen asti tiukkanutturainen; äidin isä taas on maaninen kenkäfetisisti. Naapurinakin häärii omituinen tyyppi, joka heittelee tavaroita Monteilien pihalle.

Tämän kaiken nyt voisi vielä ottaa huumorilla, mutta kun perheen pieni tyttö raiskataan ja murhataan, alkaa hymy hyytyä. Céléstine epäilee tekijäksi fasismiin kallellaan olevaa miespalvelijaa, Josephia (Georges Géret), ja paljastaakseen tämän lupaa jopa mennä naimisiin tämän kanssa. Syyllisyys ei täysin selviä, ja lopulta Céléstine naikin oudon naapurin.

Tuttuun tyyliinsä Buñuel pilkkaa rakasta vihollistaan porvaristoa, mutta pääpaino elokuvassa on fasismin – niin sen ihan varsinaisen kuin kaikkialla ilmenevän arkipäiväisenkin – käsittely. Elokuvassa esim. tuomari ja pappi eivät pidä koko rikosta kovin kummoisenakaan. Jopa Céléstinekin näyttää menevän mukaan hälläväliä-meininkiin. Buñuelin elokuvassa ei paha tosiaankaan välttämättä saa palkkaansa.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Atlantic, 2014

Traileri: