STOP THE PRESS!

Klaus Härö kuvaa uutta elokuvaa

Klaus Härö kuvaa parhaillaan kauan odotettua uutta elokuvaansa Miekkailijaa. Se on koskettavan kaunis draama ihmisen vapaudesta ja selviytymisestä, toivosta sekä toisen ihmisen läsnäolon tärkeydestä. Elokuva perustuu tositapahtumiin ja se kertoo Endel Nelis -nimisen virolaisen miekkailijan tarinan. Elokuvan ensi-ilta on keväällä 2015 ja sitä kuvataan Virossa parasta aikaa.

”Miekkailija on tarina opettajasta, joka pitää lapsille miekkailukerhoa Haapsalun kaupungissa vuonna 1952. Tarina kirkastuu huikaisevan kauniiksi kertomukseksi opettajan tiestä ulkopuolisuudesta kohti yhteyttä oppilaisiinsa,” kertoo kuvauksista ohjaaja Klaus Härö.

”Tarinamme kertoo ihmisten universaalista tarpeesta yrittää aina säilyttää vapautensa edes jossain muodossa. Krimin tapahtumien johdosta tuntuu, että elokuvamme on hätkähdyttävän ajankohtainen”, kommentoi tuottaja Kai Nordberg.

SYNOPSIS

Nuori tuntematon mies, Endel, saapuu Haapsaluun 1950-luvun alussa. Hän on jättänyt  taakseen Leningradin valtion urheiluyliopiston pakoillakseen Neuvostoliiton salaista poliisia. Haapsalussa hän saa viran opettajana ja alkaa vetää lapsille urheilukerhoa. Endel alkaa vihkiä lapsia suureen intohimoonsa – miekkailuun. Tämä ajaa hänet törmäyskurssille koulun rehtorin, kommunistisen byrokraatin kanssa.

Endel oppii rakastamaan ja pitämään huolta lapsista, joista suuri osa on neuvostomiehityksen jäljiltä orpoja. Miekkailusta muodostuu lapsille itseilmaisun muoto ja Endelistä heille miehen malli.

Rehtori selvittää Endelin taustan. Lapset haluavat lähteä Leningradiin valtakunnalliseen koululaisten miekkailuturnaukseen. Endel joutuu tekemään valinnan; viekö hän lapset Leningradiin ja riskeeraa oma vapautensa vai aiheuttaako hän heille pettymyksen valitsemalla oman turvallisuutensa ja ikuisen pakoilun.