STOP THE PRESS!

Eläville ja kuolleille

elaville_ja_kuolleilleOhjaus ja käsikirjoitus: Kari Paljakka
Tuotanto: Ilkka Mertsalo
Pääosissa: Hannu-Pekka Björkman, Katja Kukkola, Johannes Paljakka, Mari Rantasila, Tommi Korpela
Arvio: 5/5

Viime vuona valkokankaille on ilmestynyt monta kotimaista vakavahenkistä draamaelokuvaa, joista ehkä mainitsemisen arvoisia elokuvia ovat Aku Louhimiehen ”Paha maa” ja Klaus Härön ”Äideistä parhain”. Tätä samaa linjaa jatkaa myös ohjaaja Kari Paljakan ohjaama ja käsikirjoittama elokuva ”Eläville ja kuolleille”. Elokuva perustuu Gösta Karfin kirjan ”En junisöndag kvart över tolv”, joka puolestaan kertoo Pietarsaaressa vuonna 1986 sattuneen traagisen tapahtumasarjan.

Elokuva kertoo ihan tavallisesta suomalaisesta perheestä, joka asuu Karjaalla. Isä Jaakko (Hannu-Pekka Björkman) työskentelee tehtaassa ja äiti Marja (Katja Kukkola) puolestaan kirjanpitäjänä sisarensa tilitoimistossa. Vuosi takaperin heitä kohtasi karmea tragedia, kun toinen heidän pojistaan jäi palavaan autoon ja menehtyi. Lapsen kuolema aiheutti perheelle hyvin vaikean tilanteen – kuinka jatkaa tästä eteenpäin? Jaakko on tavallinen suomalainen mies, joka ei paljon puhu tunteistaan, eikä juurikaan itke. Hän yrittää kaikin keinoin tukahduttaa tuskaansa ja auttaa Marjaa, joka puolestaan on lähes hysteerinen. Heidän toinen poikansa Timo (Johannes Paljakka) kärsii myöskin kotona olevasta ilmapiiristä, joka näkyy varsinkin koulukäyttäytymisessä. Heitä yrittää auttaa Marjan sisaren lääkärimies Kaitsu (Tommi Korpela), mutta sisarella on jokin syy miksi hän vähät välittää sisaren perheen kohtalosta.

”Eläville ja kuolleille” on pieni suuri elokuva meistä ihmisistä, perheistä ja kohtalosta. Se on myös tarina siitä, kuinka me ihmiset olemme kuoleman edessä ymmärtämättömiä, emme voi käsittää, miksi joku rakas ihminen kuolee vaikkapa onnettomuudessa. Siksi on erittäin tärkeätä, että Paljakka tarttui tähän teemaan ja löysi Krafien tarinasta sisältöä elokuvaan. Hannu-Pekka Björkman tekee loistavaa työtä Jaakkona, jonka on vaikea käsittää ja varsinkaan antaa anteeksi itselleen poikansa kuolemaa. Myös muut roolisuoritukset ovat erinomaisia, varsinkin Marjaa esittävä Katja Kukkola onnistuu tuomaan äidin järkyttyneet tunteet konkreettisesti katsojille. Kari Paljakan ”Eläville ja kuolleille” on ehdottomasti tämän vuosikymmenen yksi järisyttävimmistä kotimaisista elokuvista, ja se todella pistää ajattelemaan, mikä ihmiselämän arvo on ja mitä lapsen kuolema voi loppujen lopuksi aiheuttaa perheelle.

Ainoana lisämateriaalina ”Eläville ja kuolleille” -dvd tarjoaa ”making of” -dokumentin. Poikkeuksellisesti tämä ”kuvauspäiväkirjamainen” dokumentti on toteutettu Timoa näyttelevän Johannes Paljakan näkökulmasta. Yllättävän mukava lisä elokuvan katsomisen jälkeen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Sputnik, 2005