STOP THE PRESS!

Hikinen iltapäivä (Dog Day Afternoon)

hikinen_iltapaivaOhjaus: Sidney Lumet
Käsikirjoitus: Frank Pierson
Tuotanto: Martin Bregman, Martin Elfand
Pääosissa: Al Pacino, John Cazale, James Broderick, Charles Durning, Chris Sarandon, Carol Kane, Penelope Allen, Lance Henriksen
Arvio: 4/5

Al Pacino on tehnyt pitkän uran näyttelijänä, ja on mielenkiintoista huomata, kuinka kauan hän on ollut suosittu. Kun ”Hikinen iltapäivä” päätettiin tehdä, ja Pacinolle roolia tarjottiin, oli herra jo tunnettu ja suosittu näyttelijä. Ja tämä tapahtui vuonna 1974! Ohjaajaksi pestattiin Sidney Lumet, joka oli työskennellyt Pacinon kanssa jo aikaisemmin Serpicon parissa. Käsikirjoituksen vääntänyt Frank Pierson pidettiin mukana koko produktion ajan, sillä Pacino vaati muutamia muutoksia. Lopputuloksena syntynyt elokuva on yksi tärkeimmistä 70-luvun elokuvista, jonka katsominen on edelleen hieno kokemus.

Elokuva kertoo pankkiryöstöstä, joka ei oikein onnistu. Sonny (Pacino) on tarkkaan suunnitellut ryöstön, mutta jokainen asia tuntuu menevän mönkään. Poliiseja alkaa tulvimaan paikalle, ja pian myös media kiinnostuu tapauksesta. Kun ryöstäjien sympaattisuus ja erikoislaatuinen elämä saa tilaa mediassa, myös ulkopuolelle kerääntyneet ihmiset alkavat hurrata. Poliisi tuntuu menettäneen tilanteen hallinnan kokonaan. Pankkirakennuksen saarto kuitenkin jatkuu, ja kun pankin ilmastointi on poissa käytöstä, hikisyys nostaa päätään. Iltapäivällä.

Vaikka leffa on jo 30 vuotta vanha, siinä silti tuntuu olevan tehoa. Sen käsikirjoitus on loistava, ja se toimii kuvaukseltaan hyvin ajattomasti. Myös näyttelijät tekevät mainiota jälkeä. Ainoa ongelma, joka minusta paistaa läpi jokaisessa Lumetin työssä, on turhan tarkka realismiin kiinnittyminen. On toki hienoa, että leffaan saadaan realismia, mutta sen alleviivaaminen on turhaa. Luonnollisen valon, omien vaatteiden, ja muiden tämän kaltaisten seikkojen käyttäminen on ehkä tympeään dogma-etiikkaan sopivaa, mutta moisen olemassaolo suuren budjetin trillerissä on hieman arveluttavaa. Dvd-julkaisu on erinomainen. Kuva ja ääni toimivat täydellisesti, eikä virheitä ole havaittavissa. Kakkoslevyltä löytyy kattava dokumentti elokuvan teosta, jonka katsominen avaa aivan uusia näkymiä itse leffaan. Kokonaisuutena ”Hikinen iltapäivä” erikoisjulkaisu on kiitettävä ja palkitseva paketti, joka kertoo elokuvan lisäksi ajasta ja ilmapiiristä, jossa se on syntynyt. Suositeltava hankinta!

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros., 2006

Traileri: