STOP THE PRESS!

Captain Phillips

captain_phillips_blu_rayOhjaus: Paul Greengrass
Käsikirjoitus: Billy Ray
Tuotanto: Dana Brunetti, Michael De Luca, Scott Rudin
Pääosissa: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed
Arvio: 3,5/5

Captain Phillips (2013) perustuu kapteeni Richard Phillipsin (elokuvassa Tom Hanks) omista kokemuksistaan kirjoittamaan kirjaan, ja kyllähän tämä meriselitys hyvinkin yhden elokuvan arvoinen on.

Vuonna 2009 Phillips nimittäin kipparoi Alabama-nimistä valtavaa rahtialusta Somalian rannikolla, kun merirosvot iskivät. Phillips miehistöineen pisti hanttiin passiivisesti mm. vesitykein, mutta somalipiraatit valtasivat aluksen ja sillä olijat joutuivat panttivangeiksi; hätäsanoma saatiin lähetettyä. Kun kaapparien vaatimia lunnaita ei heti alkanut näkyä, he pakenivat pelastuveneellä Phillips panttivankinaan. Lopulta tilanteen ratkaisemiseksi tarvittiin USA:n laivaston SEAL-erikoisjoukkoja.

Tehokkaista Medusan sitä ja tätä –elokuvista tunnettu ohjaaja Greengrass malttaa olla tekemättä kapteenistaan Jason Bournemaista superihmistä. Hanksin tehtävänsä tasalle nouseva jokamies – erinomaisen pätevä kylläkin, tietysti – onnistuu, ja tehojakin riittää piinaavan hermojännityksen ystäville. Kameran heilumista olisi voinut hillitä, mutta ei tässä sentään merisairastu. Tilaisuus käsitellä merirosvouden syitä jätetään kutakuinkin käyttämättä. No, onhan se tiedossa, että rikkaiden ahneuksissaan aiheuttama köyhyyshän se panee tekemään kaikenlaista epätoivoista. Captain Phillips on yhtäkaikki hyvä kuvaus miehestä hankalassa paikassa.

Ekstroissa ohjaajan kommenttiraita ja liki tuntinen dokumentti elokuvan teosta.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures, 2014

Traileri: