STOP THE PRESS!

Wallander – Mastermind

wallander_mastermindOhjaus: Peter Flinth
Käsikirjoitus: Stefan Ahnhem, Henning Mankell
Tuotanto: Lasse Bjørkmann, Ole Søndberg
Pääosissa: Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Douglas Johansson
Arvio: 3,5/5

Wallander-saaga sen kun jatkuu. Nyt vuorossa oleva Mastermind vaikuttaa tähänastisesti nihilistisemmältä tarinalta. Ystadin poliisi on ymmällään raakaa murhaa selvittäessään, eikä tilannetta helpota yhtään erään päätutkijan tyttären katoaminen. Jotenkin tapaukset tuntuvat liittyvän toisiinsa, vaan miten? Kurt (Henriksson) alkaa jo hieman sekoamaankin, ja vainoharhaisuus levittäytyy poliisiaseman käytäville.

Mastermind on kyllä hyvin kirjoitettu tarina, mutta sen ohjaus ei tee tälle oikeutta. Elokuva jää hataraksi kissa-hiiri-leikiksi, ja osittain tuntuukin, että ohjaaja on vain pistänyt kohtauksia perätysten sen paremmin ajattelematta kokonaisuutta. Näyttelijät tekevät kyllä taas kerran vakuuttavaa jälkeä, varsinkin Henriksson, joka tuo vainoharhaisuuden melko elävästi kuvaruutuun. Leikkauksessa olisi parantamisen varaa, sillä tällaisena tuotteena Mastermind on lievä pettymys loistavasta alustaan huolimatta.

Dvd-julkaisu on sitä tyypillistä peruskamaa. Kuvanlaatu on hyvä, tarkka, eikä virheitä pahemmin näy. Ääni myös on todella kirkas, eikä siinäkään pahempia balanssiheittoja ole. Ekstroista löytyy lyhykäinen kooste elokuvan teosta, filmografioita, sekä melko turha musiikkivideo kappaleesta, joka leffassa soi. Kokonaisuutena Wallander – Mastermind on aavistuksen heikko teos. Parempi, kuin useat Hollywood-tuotokset, joita se matkii, mutta selvästi edeltäjiensä jalkoihin jäävä.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Yellow Bird Films Ab, 2006