STOP THE PRESS!

Äideistä parhain

aideista_parhainOhjaus: Klaus Härö
Käsikirjoitus: Jimmy Karlsson, Kirsi Vikman
Tuotanto: Ilkka Matila
Pääosissa: Topi Majaniemi, Marjaana Maijala, Maria Lundqvist, Michael Nyqvist, Esko Salminen, Aino-Maija Tikkanen
Arvio: 5/5

Kolmetoista vuotta sitten Heikki Hietamieheltä ilmestyi romaani “Ãideistä parhain”, joka käsitteli Eero Vileniuksen sotalapsuutta Ruotsissa. Kahdeksan vuotta sitten tuottaja Ilkka Matila luki kirjan, ihastui tunteisiin vetoavaan tarinaan ja päätti siirtää ne myös valkokankaalle. Kolmisen vuotta sitten ohjaajaksi pyydettiin Klaus Härö, jonka elokuva “Näkymätön Elina” herätti Matilassa ajatuksen, että tuossa on oikea ohjaaja tälle elokuvalle. Härön mukana tulivat myös käsikirjoittajat Jimmy Karlsson ja Kirsi Vikman, jotka toteuttivat käsikirjoituksen Veikko Aaltosen käsikirjoituksen ja Hietamiehen romaanin pohjalta. Nyt monien käsikirjoitusversioiden ja kuvausten jälkeen elokuva on valmis. Olkaa hyvä, käynnistäkää dvd-soitin ja sammuttakaa valot, nyt se alkaa….

Sota on syttynyt: Elokuvan päähenkilö on yhdeksänvuotias Eero, jonka isä lupaa ennen rintamalle lähtöä, että sota olisi pian ohi. Pian hän ja hänen äitinsä saavat kuulla, että isä on kaatunut rintamalla. Ãiti murtuu, eikä pysty huolehtimaan pojasta. Viranomaiset suosittelevat, että hän lähettäisi Eeron Ruotsiin sotalapseksi siksi aikaa kun tilanne kotimaassa muuttuu. Katkeran lähdön jälkeen Eero saapuu skoonelaisen maalaisperheen luokse. Isä Hjalmar (Michael Nyqvist) ottaa pojan hyvin vastaan, mutta äiti Signe (Maria Lundqvist) puolestaan suhtautuu poikaan hyvin penseästi ja määrää hänet menemään kouluun ja tekemään kotitöitä. Ongelmat syntyvät siitä, kun kaikki puhuvat ruotsia, eikä Eero halua menettää toivoaan palata takaisin oman äitinsä luokse.

Elokuvan lopputekstien alkaessa huomasin, että jopa aikuisella miehellä on tippa linssissä. Eikä ihme, sillä Härön ohjauksessa on juuri sellaista herkkyyttä, joka saa katsojan tunnemaailman värähtelemään. Käsikirjoitus on moniulotteinen, vaikka elokuvan keskeinen henkilö onkin Eero, niin käsikirjoittajat ovat tuoneet esiin vanhemmuuteen liittyvät tuntemukset mukaan sellaisella tavalla, joka on ajankohtainen tänäkin päivänä. Tuomas Kantelisen säveltämä musiikki nousee tässä elokuvassa yhdeksi tärkeimmistä elementeistä tarinankerronnassa. Esimerkiksi kohtauksessa, jossa äidit ovat viemässä lapsiaan laivalle ei kuulla muuta kuin hiljaista pianomusiikkia. Näin tilanteeseen on saatu lisää surumielistä tunteikkuutta. Härön kanssa jo 13 vuoden ajan yhteistyötä tehnyt kuvaaja Jarkko T. Laine tuo esiin aidosti suomalaisen ja ruotsalaisen maiseman erilaisuuden, joka toimii myös omalta osaltaan tärkeänä elementtinä tarinassa. “Äideistä parhain” on hieno osoitus siitä, että meillä yhä osataan tehdä suurien tunteiden elokuvia, jotka saavat tämän päivän kyynisemmänkin ihmisen tunteelliseksi.

Koska kyseessä onkin erinomainen elokuva, niin ihmetyttää dvd-julkaisun köyhyys, sillä mukana ei ole muuta kuin elokuvan trailerit. Olisi ollut mielenkiintoista joko kuulla ohjaajan kommenttiraita elokuvan teosta tai ainakin nähdä ”making of” -dokumentti. Mahdollisesti tästä on vielä tulossa jokin erikoispainos. Tällaisena versiona sitä ei missään nimessä saisi myydä täydellä hinnalla, sillä tämän päivän vaatimustaso julkaisuja kohtaan on noussut ja silloin lisämateriaaleihin pitäisi panostaa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by MRP Matila Röhr Productions Oy, 2005

Traileri: