STOP THE PRESS!

New Dominion Tank Police

new_domininion_tank_policeOhjaus: Nobue Furuse
Käsikirjoitus: Hiroshi Yamacuchi, Mitsuo Mutsuki & Nemuruanzu
Tuotanto: J.C.Staff
Arvio: 4/5

Vuosi 2010, Newport City, Niihaman prefektuuri. Urbaani painajainen, joka rönsyilee kaikkiin suuntiin vanhan Tokion ympärillä. Valtava kaupunki, jota repii rikki säännöstelemätön teollisuus, hallitsematon rikollisuus ja bakteeribiologinen-savusumu. Kuulostaako Ghost in the Shelliltä? Alkuperäinen Dominion Tank Police -manga syntyi piirtäjä-legenda Masamune Shirowin kynästä vuonna 1986, toisen ja kolmannen Appleseed-albumin välissä ja on ehkä Shirowin aliarvostetuimpia teoksia. Animeksi ensimmäinen Dominion Tank Police päätyi jo vuonna 1988 ensimmäisen Appleseed OVAn seurana – kumpikaan ei saavuttanut huomattavampaa suosiota. Vuonna 1990 Moroboshi/Dalei Co. Ltd. lähestyi Massamune Shirowia ja ehdotti jatkoa alkuperäiselle Dominion Tank Police -sarjalle ja näin syntyi New Dominio Tank Police, joka on jo huomattavasti enemmän uskollinen alkuperäiselle Dominion Tank Police -mangalle kuin ensimmäinen sarja.

New Dominion Tank Police maalaa hyvin Shirowmaisen tulevaisuudenkuvan, tällä kertaa tummanpuhuvalla huumorilla höystettynä. Mitä muuta voi sanoa siitä ajatuksesta, että rikollisuus rehottaa Newport Cityssä niin pahasti, että tavallisten poliisi- ja SWAT-yksiköiden lisäksi poliisin alaisuuteen on perustettu erityinen tankkipoliisi. Kuulitte oikein – panssarivaunuja poliisikäytössä. Ongelma vain on se, että tankkipoliisi aiheuttaa useimmiten enemmän tuhoa, kuin rikolliset joita vastaan heidät lähetetään.

Näytös I:

Hautajaissaattuen kulkiessa kaupungin halki tankkipoliisia pakeneva rikollinen rynnii keskelle saattuetta, vain joutuakseen Leona Ozakin Bonaparten (Leonan mini-tankki) tykin kaatamaksi. Rikollinen, joka on päättänyt olla jäämättä kiinni jatkaa pakoaan rappusia alakertaan uskoen, ettei Bonaparte pääse perässä – väärin! Alakerrassa on vastassa panttivankitilanne, johon Leona vastaa dialogilla, joka saisi jopa Dirty Harryn kuulostamaan pehmolta. Vaikka rikollinen antautuu viime tingassa, se ei estä Leonaa romuttamasta ravintolan sisustusta. Ulkona media ihmettelee alhaalta kuuluvia taistelun ääniä ja poliisin taktiikoita. Pormestarin kanssa hautajaiskulkueessa oleva tankkipoliisin päällikkö meinaa saada sydänkohtauksen nähtyään hävityksen, jonka Leona on saanut aikaiseksi yhdellä pidätyksellä. (Pistäkää muuten merkille Bonaparten telat? Miten tuollaista ajoneuvoa voi edes käyttää kaupungissa?).

Jaksossa riehuva hämähäkkimäinen mecha on, jotenkin tutun näköinen. Olisikohan tämä prototyyppi (visuaalisessa mielessä) Ghost in the Shell -leffan ”Think-Tankille” ja Standalone Complexin Tachikomille (puhumattakaan Ghost in the Shell -manga Fuchikomista).

Näytös II:

Myrskyisenä yönä nuori nainen murhataan raa’asti parkkitalossa. Ainoat todistajat murhalle ovat Puumasiskokset Anna ja Yuni. Puumasiskokset ovat androideja, alunperin suunniteltu seksileluiksi, mutta ovat sittemmin kehittyneet ohitse alkuperäisestä ohjelmoinnistaan ja rajoituksistaan. Nämä kaksi olivat alkuperäisessä mangassa rikollinen Buakun oikea ja vasen käsi. Toisaalla tankkipoliisi lähetetään rauhoittamaan tankkipoliisin vastaista mellakkaa. Voitte arvata miten siinä käy… Päämajaan palattuaan Leona saa kuulla entisen työparinsa (moottoripyöräpoliisin ajoilta) kuolemasta, päällikön kieltäessä häntä tutkimasta asiaa Leona repii peliverkkarinsa ja joutuu hyllytetyksi.

Näytös III:

Tämän jakson myötä alkaa sarjan taustajuoni hiljalleen aueta. Sillä välin kun Leona ja Al jututtavat kiinniottamiaan salakuljettajia, valtava rekka tulee ja ajaa salakuljettajien auton ylitse ja kaataa Bonaparten. Saako Leona kiinni sen surkimuksen joka naarmutti hänen Bonaparteaan?

Näytös IV:

Sumuinen yö Newport Cityssä, yksinäinen poliisipartio ajaa Bonapartesta ohitse kommentoiden radioon ”Ai, oletko sinäkin yövuorossa Leona”… Toisaalla Leona nukkuu onnellisen tietämättömänä siitä, että Puumasiskokset ovat varastaneet Bonaparten (tankkipoliisin turvallisuudessa olisi vähän parantamisen varaa). Seuraavana päivänä huumepoliisi haastattelee lähes kaikkia tankkipoliisin päämajassa. Miten kadonnut Bonaparte ja uusi virtuaalihuume liitttyvät toisiinsa?

Näytös V:

Tankkipoliisin päämajassa on täysi kaaos päällä, rikoksia tapahtuu kaikkialla ja joku on hyökännyt vankilaan vapauttaen useita rikollisia, mukaanlukien Näytöksessä II kiinni jäänyt Mueller. Pormestarin ehdottama asetuotannon kieltäminen on johtanut Dai Nippon Gaikenin johtokunnan ottamaan kovat keinot käyttöön, mukaan lukien suoran hyökkäyksen pormestarin virka-asunnolle. Riittääkö tankkipoliisilla resurssit tilanteen pelastamiseen, varsinkin kun se pahuksen hämähäkkimecha tekee paluun?

Näytös VI:

Newportin sairaala on evakoitu. Pormestari ei ole kuollut, vaan kriittisessä tilassa ja tankkipoliisi on mobilisoitu estämään enemmät tuhot. Kun jälleen hämähäkkimechat tekevät paluun, tällä kertaa oikein kaksin kappalein, tankkipoliisi kohtaa historiansa kovimman haasteen. Paljastuu, että konfliktissa on kolmas osapuoli.

New Dominion Tank Police on sitä parempaa 90-luvun alkupuolen animea. Kuvan siirto on laadultaan hyvä, äänipuoli on niin hyvä kuin mitä tuon ikäiseltä animelta voi odottaa. Juoni on riittävän tiukkaan pakattu, mutta ei kuitenkaan liian nopeatempoinen. Jos pidät yleensä toiminnasta, juonellisesta komediasta, niin uskon New Dominion Tank Policen olevan hyvä valinta.

Mika Peltola for smackthejack

photos copyright by Manga Entertainment 1997