STOP THE PRESS!

Vaarallisia suhteita (Joseon namnyeo sangyeol ji sa)

vaarallisia_suhteitaOhjaus: E J-Yong
Käsikirjoitus: E J-Yong, Kim Deh-Woo, Kim Hyun-Jung
Tuotanto: Oh Jung-Wan
Pääosissa: Bae Yong-Jun, Lee Mi-Sook, Jeon Do-Youn
Arvio: 4/5

Chodelros de Laclos´n 1700-luvulla ilmestynyttä kirjeromaania Vaaralliset suhteet on filmattu ahkerasti. Muistissa ovat esim. Stephen Frearsin Valheet ja viettelijät (1988) sekä Milos Formanin Valmont (1989). Uusin versio aiheesta, E J-Yongin ohjaama Vaarallisia suhteita, tulee ehkä vähän yllättävältä taholta, nimittäin Etelä-Koreasta. Eipä siinä mitään, sujuvasti kulkee hyvä tarina koreaksikin.

Vaarallisia suhteita kertoo korealaisista aatelisista. Jo-Weon (Bae Yong-Jun) aika kuluu seksuaalisissa hurjasteluissa ja eroottisia kuvia maalatessa. Hän on rakastunut serkkuunsa Jo´hon (Lee Mi-Sook), joka ei kuitenkaan vastaa hänen tunteisiinsa. Tilanne kuitenkin vaikuttaa muuttuvan, kun Jo värvää Jo-Weon tekemään raskaaksi miehensä uuden jalkavaimon. Armottomalle naistenmiehelle ei nuoren tytön valloittamisessa ole paljonkaan haastetta, joten serkukset lyövät vetoa siitä, pystyykö Jo-Weon viettelemään hyveellisen ja hartaan katolisen lesken Jeongin (Jeon Do-Youn). Kungfutselaisessa Koreassa katolilaisuus on kielletty uskonto, mikä altistaa Jeongin kiristykselle ja monenlaisille vehkeilyille, mutta Jo-Weo havaitseekin rakastuneensa Jeongiin.

E sommittelee tarinansa kuin mestarillinen shakinpelaaja. Pienin siirroin kertomus etenee kohti väistämättömän traagista loppuaan. Kauniita sommitelmia ovat E:n levolliset kuvatkin, täynnä yksityiskohtia ja hehkuvia värejä. Myös elokuvan pääosanäyttelijät loistavat. Heidän kasvonsa ovat lähes naamioita, mutta pienet eleet, pelkkä suupielen värähdyskin, paljastavat teeskennellyn viileyden takana vellovat suuret tunteet. E luo tarkan kuvan kaksinaismoralistisesta ja joutilaasta aatelistosta, jolla ei ole mitään tekemistä. Elämänsä tyhjyyttä täyttääkseen se pelaa julmia ihmissuhdepelejä, joissa lopultakin on pelkästään häviäjiä.

Lisämateriaaleissa näyttelijät pohtivat esittämiensä hahmojen motiiveja yllätyksettömästi. Pariminuuttisessa Behind the Scenes pätkässä perehdytään taistelukohtauksen tekemiseen. Mukana myös hauska musiikkivideo.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Bom Film, 2003