STOP THE PRESS!

CSI: Crime Scene Investigation – kausi 1 (CSI: Crime Scene Investigation – Season 1)

csi_season1Ohjaus: useita
Käsikirjoitus: useita
Tuotanto: Jerry Bruckheimer
Pääosissa: William L. Petersen, Marg Helgenberger, Gary Dourdan, George Eads, Jorja Fox, Paul Guilfoyle
Arvio: 3/5

Tuskinpa lähes neljäkymppinen kaveri Anthony E. Zuiker olisi aikanaan uskonut, että hänen ideoimastaan rikospaikkatutkijoista kertovasta sarjasta, CSI:sta, tulisi niin iso hitti kuin siitä loppujen lopuksi tuli. Yksi menestyksen avain sarjalle on sen tuottaja, mies menestyselokuvien takaa, Jerry Bruckheimer. Tällä Hollywoodin “kultasormeksi” joskus tituleeratulla tuottajalla on taito kehittää juttu sellaiseksi, että menestys on taattu. Tähän konseptiin totta kai kuuluvat visuaalinen kuvankerronta, erilaiset kiehtovat rikokset ja tietenkin sopivat näyttelijät rooleihinsa. Näin menestysresepti on valmis. Se on tepsinyt, sillä sarjaa on tehty nyt kohta kuusi kautta ja sen lisäksi on syntynyt kaksi muuta sarjaa, CSI: Miami ja CSI: New York.

Tervetuloa rikospaikan tutkinnan ihmeelliseen maailmaan! Täällä ei taatusti jäljet jää selvittämättä. Alkukahinoiden jälkeen tutkinnan päälliköksi nousee Gil Grissom (William L. Petersen), jonka tiimiin kuuluvat kriminologi Catherine Willows (Marg Helgenberger) sekä tutkijat Warrick Brown (Gary Dourdan), Nick Stokes (George Eads) ja Sara Sidle (Jorja Fox). Heidän lisäkseen tutkimuksissa hääräilee heidän entinen pomonsa, joka on siirretty muihin tehtäviin, kapteeni Jim Brass (Paul Guilfoyle). Rikokset ovat raakoja, mutta katsojalle tarjoillaan vain pieniä otteita noista raakuuksista. Tutkimusten ohella päähenkilöillä on omat ongelmansa, kuten Catherinella ongelmat lapsenhuoltajuuden kanssa ja Warrickilla puolestaan, tehdäkö laittomia juttuja vai ei? Toisaalta Grissomia itseään vaivaa nuoren naispoliisin kuolema. Näistä huolimatta heidän on selviteltävä rikoksia.

Tämän sarjan voi kuvailla hyvin lyhyesti: varmanpäälle tehtyä viihdettä. Se on turvallisen tuttua Bruckheimer-tuotantoa. Laitetaan sopivasti jännitystä rikosten kautta, jännitettä myös ihmissuhteisiin, visuaalisuutta, keskinkertaisia onelinereita ja muutama vitsi. Siinä kaikki. Viihteenä tuo konsepti toimii ihan sujuvasti, mutta kriittisemmin tarkasteltuna kyseessä on vain pelkkää hölynpölyä, joka on paketoitu suhteellisen “katsojaystävälliseen” pakettiin. Siksi se on löytänyt suuren yleisön myös suomalaisesta katsojakunnasta. Tarinankerronta on hyvin nopeatempoista, joten asioissa ei aikailla, vaan yhden jakson aikana ehtii tapahtua yllättävän paljon. Dialogi on välillä sellaista kliseiden viidakkoa, että oikein päätä huimaa, eikä myöskään näyttelijäsuoritukset mitään elämää suurempia ole. Mutta kun kyseessä on viihdettä, niin silloin aivot narikkaan ja sohvalle makailemaan, siihen tarkoitukseen CSI on mitä mainiointa ajan tuhlausta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by CBS Broadcasting and Alliance Atlantis Production Inc., 2006