STOP THE PRESS!

Knack

KnackTekijä: SCE Japan Studio
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Arvio: 2/5

Knack oli Sonyn puristus nuorempien Playstation 4 -pelaajien lumoamiseksi heti konsolin julkaisussa ja periaatteessa palikat olivat kasassa, sillä pelin pääsuunnittelija on sama mies, kuin itse konsolinkin: Mark Cerny. Todennäköisesti pelitiimin tiedossa oli siis, mihin konsoli pystyy ja miten sen ominaisuuksia voi hyödyntää. Cernyllä on myös kokemusta tasoloikkatoimintapeleistä monelta vuosikymmeneltä, joten 1+1 olisi pitänyt olla enemmän kuin 2. Valitettavasti se on vähemmän.

Knack on olento, joka kasvaa tai pienenee sen mukaan, paljonko niin kutsuttuja reliikkejä se imee itseensä. Sen ominaisuudet myös vaihtelevat sen mukaan, minkä tyyppistä kamaa ympäristöstä sisäistetään. Koon ja ominaisuuksien vaihtamisesta saadaan aikaiseksi muutamia hyviä toimintaloikkapulmia, mutta tasan siihen pelin ideat jäävätkin. Kaikki muu on jollakin kaavalla uutettu Excel-taulukosta, johon on listattu lapsiystävällisten toimintapelien yleisimmät ominaisuudet: ympäristöt, tehtävät, pulmat, viholliset, juoni, kaikki on aivan peruspureskeltua huttua.

Vaikka taas perusnättiä onkin, graafisestikaan peli ei yllä sille tasolle, mitä PS4:ltä alkumetreillä odotettiin (julkaisupeleistä ehkä vain Killzonea voi tästä kehua). Tekijätiimillä olisi ollut varmasti kaikki mahdolliset resurssit käytettävissään, mutta joku on mättänyt: aika on loppunut kesken tai sitten on haluttu ottaa mahdollisimman varman päälle. Knack on mielikuvitukseton, valju esitys, joka viihdyttää nuorempia hetken aikaa ja jossa olisi voinut olla potentiaalia paljon parempaan.

Aulis Stellan for smackthejack.net

Photo’s copyright by Sony Computer Entertainment, 2014