STOP THE PRESS!

Paranoia Agent Vol. 2 & 3

paranoia_agent2Ohjaus: Satoshi Kon
Käsikirjoitus: Satoshi Kon & PARANOIA AGENT COMMITTEE
Tuotanto: Satoshi Kon & PARANOIA AGENT COMMITTEE
Pääosissa: Shozo Iisuka (Keichi Ikari), Toshihiko Seki Maniwa)
Arvio: 4,5/5

Siitä onkin jo aikaa kun arvioin Satoshi Konin Paranoia Agentin ensimmäisen levyn. Näyttää siltä, että Satoshi Konilla on edelleen tyyli hallussa, sillä levyt kaksi ja kolme ovat aivan yhtä outoja kuin ensimmäinenkin.

Paranoia Agent Volume 2 – Uskossaan Vahvat (True Believers)

Jakso 5: Holy Warrior

Poliisi uskoo saaneensa ”pikku iskijän” kiinni. Kuulusteluissa selviää, että Kozukan todellisuuden taju on hieman hämärtynyt. Hän uskoo olevansa ”valon soturi”, joka on valittu tuhoamaan paha hirviö ”Gohma” (pelannut liikaa konsoliroolipelejä mitä ilmeisimmin). Turhauttavan kuulusteluyrityksen jälkeen Maniwa keksii, että ainoa tapa saada pojasta mitään järkevää irti on lähteä leikkiin mukaan. Tässä vaiheessa jakso muuttuu varsin satoshikonmaiseksi, kun Maniwa ja päällikkö seuraavat Kozukaa tämän päänsisäiseen fantasiamaailmaan. Kyseessä on siis erittäin outo, mutta samalla hilpeä jakso.

Jakso 6: Hesitation Over The Attack

Tokiossa myrskyää kunnolla. Maniwa ja päällikkö jututtavat jo jaksossa yksi nähtyä koditonta mummelia saadakseen selville mitä ensimmäisen jakson pahoinpitelyssä oikein tapahtui. Kun pienehkön takautumakohtauksen jälkeen selviää, että rikospaikalla ei ollut ketään neiti Sagin lisäksi, niin homma menee oudoksi. Kun asia otetaan puheeksi Sagin aikana, hän pyörtyy. Samaan aikaan toisaalla ”pikku iskijä” lisää yhden pahoinpitelyn tilastoonsa. Tällä kertaa pahoinpidelty on Taeko, etsivä Hirukawan tytär.

Jakso 7: mhz

Yksi asia yhdistää kaikkia ”pikku iskijän” uhreja. Kaikki ovat olleet hermoromahduksen partaalla, Sagilla oli työpaineita, Harukalla oli omat ongelmansa joista hän vaikenee, Hirukawalla on rahavaikeuksia, jne. Maniwalle alkaa pikkuhiljaa muodostua teoria ”pikku iskijästä”. Häntä vain askarruttaa se, miksi ”pikku iskijä” hyökkää vain hermoromahduksen partaalla olevien kimppuun. Tämän tajutessaan Maniwa alkaa pelätä Kozukan hengen puolesta ja palaa poliisiasemalle vain nähdäkseen ”pikku iskijän” poistuvan paikalta verisen pesäpallomailansa kanssa. Japanilaiseen tapaan epäillyn itsemurha johtaa useiden poliisien eroon, päällikkö ja Maniwa mukaanlukien.

Volume 3 – Serial Psychosis

Jakso 8: Happy Family Planning

Tämä on sarjan ehdottomasti oudoin jakso. Jaksossa keskitytään lähinnä kolmen ihmisen itsemurhayrityksiin. Zebran, Fuyubachin sekä nuoren Kamomen, jonka iän paljastuessa he epäröivät hänen ottamista mukaan itsemurhaliittoonsa (suicide pact). Ensin he yrittävät tappaa itsensä häkämyrkytyksellä ja unilääkkeillä, vain herätäkseen Kamomen soittoon, että ”ei häntä noin vain voi jättää”. Seuraavaksi kolmikko suunnittelee metron eteen hyppäämistä, vain huomatakseen että joku muu ehti ennen heitä. Seuraavaksi matkataan maaseudulle ja kokeillaan hirttäytymistä, koittakaapa arvata kestääkö puun oksa kun siihen yrittää kolme ihmistä hirttäytyä. Kolmannen epäonnistuneen yrityksen jälkeen kolmikko suuntaa kuumille lähteille rentoutumaan ja suunnittelemaan seuraavaa itsemurhayritystään, illan aikana puheeksi tulee mm. ”pikku iskijä”. Samaan aikaan riisipaperioveen heijastuu ”pikku iskijän” varjo, kun tämä ruhjoo naapurihuoneen asukkaan hengiltä, ja lähtee selvästi kauhistuneena karkuun nähdessään kolmikon. Tämä on kai sitten ”hurmaava joukkoitsemurha” japanilaiseen tyyliin.

Jakso 9: etc

Tämä jakso alkaa siitä, kun joukko kotirouvia juoruaa pihalla ja väistämättä aiheeksi tulee ”pikku iskijä”, josta on muodostunut jo urbaanilegenda. Jakso tarjoilee naisten juorujen muodossa mitä uskomattomampia tarinoita ”pikku iskijästä”, joista ainostaan viimeinen tapahtuu. Uhrina tällä kertaa on käsikirjoittaja Kamohara, joka työsti käsikirjoitusta maromi-hauvapiirretylle.

Jakso 10: Mellow Maromi

Edellisen jakson lopussa kuolleen käsikirjoittaja Kamoharan työtoverit yrittävät epätoivoisesti työstää piirretyn valmiiksi, mutta tämä ei miellytä ”pikku iskijää”, vaan pesäpallomaila korjaa satoa vauhdilla. Tässä jaksossa on myös maromin juontama kiertokäynti animestudiolle. Tämä jakso on eräänlainen ”kymmenen pientä neekeripoikaa” tarina, jossa kuolema korjaa jokaisen vuorollaan.

Paranoia Agent on kehittynyt kahden levyn aikana kiinnostavasta animesta nerokkaaksi sellaiseksi. Satoshi Kon ja Madhouse-studio todella lunastavat lupauksensa ja tarjoilevat hieman psykedeelisen, mutta erittäin mielenkiintoisen katseluelämyksen. Ainoa pieni valittamisen aihe löytyy taas kerran tekstityksistä. Minkä ihmeen takia ”lil’ slugger” on käännetty joka levyllä eri tavalla? Levyllä yksi ”pikku iskijä”, levyllä kaksi ”pieni mailamies”, levyllä kolme ”shonen bat”(eli ei käännöstä) ja levyllä neljä ”pikku moukari”.

Mika Peltola for smackthejack

photo’s copyright by Satoshi Kon, 2004