STOP THE PRESS!

Imagine – Life Spent on the Edge

Imagine – Life Spent on the EdgeOhjaaja: Thierry Donard
RIDERS SKI: Jeff Annetts, Sam Favret, Mickael Lamy, Wille Lindberg, Tim Swartz, Drew Tabke, Jeff Leger, Nate Siegler, Casey Wesley. SPEED RIDING: Ueli Kestenholz, Dominik Wicki, Florian Wicki. SNOWBOARD: Matt Annetts. SURF: Matahi Drollet, Keala Kennelly, Alain Riou, Hira Teriinatoofa. WINGSUIT FLYING: Ludovic Woerth, Mathias Wyss. KAYAK: Shannon Carroll, Mariann Seather, Katrina Van Wijk, Martina Wegman. KITE SURF: Tetuatau Leverd, Manutea Monnier, Mitu Monteiro, Rony Svarc. STAND-UP PADDLE: Patrice Chanzy, Aude Lionet-Chanfour
Arvio: 3/5

Oletko koskaan haaveillut tekeväsi jotain huimapäistä? En tarkoita nyt laskuvarjo- tai benjihyppyä, vaan kunnon extreme-toimintaa. Meille vellipöksyille, joilla ei rahkeet riitä hurjapäisyyteen, ohjaaja Thierry Donardin ohjaama vauhdikas vauhtipätkä tarjoaa huimaa menoa noin puolentoista tunnin ajaksi. Alussa katsojat viedään suoraan vuoristojen lumisiin maisemiin, jossa maailman huiput näyttävät, kuinka suksilla ja lumilaudoilla mennään vauhdilla vaarallisten kielekkeiden ja metsikön läpi ilman suurempia haavereita. He saavat seurakseen helikopterista lentämiseen tarkoitettuihin wingsuit-pukuihin pukeutuneet miehet, joiden nopeus yltää jopa 280 kilometrin tuntivauhtiin. Lumisista maisemista siirrytään seuraavaksi suoraan Havaijille, jossa päästään tutustumana todellisiin surffareihin. Mitä isompi ja vaarallisempi aalto, sitä parempi. Vauhdikkaasti mennään aallon harjan alla ja sieltä takaisin pinnalle. Toiset onnistuvat siinä ilman haaveria, mutta kaikki eivät ole niin onnekkaita. Seuraavaksi siirrytään Islantiin, jossa naisryhmä on kokoontunut kajakeilla laskemaan alas jyrkästä koskesta. Tuliko tässä vaiheessa kylmä? Ei hätää, sillä seuraavaksi siirrytään Tahitin lämpöön nautiskelemaan purjelautailun huimista tempuista. Ennen loppua päästään vielä hytisemään alppimaisemiin.

Tällaiset extreme-elokuvat ja ohjelmat ovat suoraan sanottuna allekirjoittaneelle tuntematonta aluetta, joten lähdin katsomaan tätä juttua suhteellisen avoimin mielin. Näin minulle avautuikin aivan uudenlainen maailma ja näkökulma siitä, mitä hullua voikin ihminen touhuta luonnossa erilaisten välineiden avulla. Se, etten itse innostu harrastamaan tällaista ei tarkoita sitä, ettenkö olisi tietyllä perverssillä tavalla pitänyt tästä. Jokainen haastateltu henkilö on niin henkeen ja vereen innostunut omasta lajistaan, että se todella näkyy ja tuntuu myös heidän tekemisissään. He ovat vaaroille nauravia, mutta turvallisuutensa vakavasti ottavia ihmisiä. Kaikki varmistetaan viimeisen päälle, ennen kuin mitään tehdään. Ohjaaja Donard antaa kameran kulkea ja leikkauksien avulla saadaan monet tilanteet näyttämään dramaattisemmilta kuin ne todellisuudessa ovat. Kun kerran on kyse tämän tyylin elokuvasta, niin sehän kuuluu asiaan. Mietin esityksen jälkeen, että jos tämä olisi kuvattu kolmiulotteisena, niin millainen vaikutelma olisi tullut monissa toiminnallisessa kohtauksessa. Enpä taida sen enempää jossitella, sillä ilman sitäkin Imagine – Living in the Edge on vauhdikasta viihdettä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Pathé Liven ja Nuit de la Glisse, 2014

Kohtaus: