STOP THE PRESS!

Tuuli nousee (Kaze Tachinu)

Tuuli nousee (Kaze Tachinu)Ohjaus ja käsikirjoitus; Hayao Miyazaki, suomenkielinen ohjaus: Pekka Lehtosaari
Ääninäyttelijät: Hideaki Anno, Miori Takimoto, Hidetoshi Nishijima, Masashiko Nishimura, Stephen Alpert, suomenkieliset ääninäyttelijät: Toivo Aaron Kallio, Myy Lohi, Tuukka Leppänen, Santeri Kinnunen, Jukka Voutilainen
Arvio: 5/5

Ohjaaja-käsikirjoittaja Hayao Miyazaki on yksi kuuluisimmista japanilaisista animen tekijöistä. Tämä 73-vuotias mestari aloitti uransa animaattorina jo 60-luvulla, mutta ohjaustyöhön hän pääsi käsiksi vasta seuraavalla vuosikymmenellä. Todellinen läpimurto tapahtui vuonna 1984, kun mies ohjasi Tuulen laakso Nausicaän. Voittokulku jatkui 90-luvun puoleen väliin saakka, jolloin hän päätti jäädä eläkkeelle. Hänen ystävänsä tytär sai hänen pyörtämään päätöksensä ja syntyi Henkien kätkemä, joka nosti Miyazakin kaikkien animaatioista kiinnostuneiden tietoisuuteen. Viime vuosina harvakseltaan animeita työstänyt herra on päättänyt jättää jäähyväiset Ghibli-studiolle, jota hän oli aikoinaan perustamassa. Tuuli nousee on miehen omien sanojen mukaan se viimeinen anime, jonka hän yleisölleen tarjoaa.

Elokuva kertoo Jirô Horikoshista, joka pienestä pitäen on haaveillut lentokoneista ja lentäjän urasta. Likinäköisyytensä takia hänen on unohdettava lentäjän ura. Siksi hän päättänyt opiskella lentokoneita suunnittelevaksi insinööriksi. Matkalla yliopistoon hän joutuu maanjäristyksen keskelle. Pienessä kylässä hän pelastaa pienen tytön Nahokon ja tämän hoitajan kaaokselta. Kun toinen maailmansota alkaa, lahjakas Jiro on valmistunut erinomaiseksi taistelukoneiden suunnittelijaksi. Hänelle työ on kaikki kaikessa. Siksi lentokoneita valmistava yhtiö tarjoaa hänelle haastavia töitä mm. natsien hallitsemassa Saksassa. Kohtalo kuitenkin puuttuu peliin, sillä hän kohtaa nuorena pelastamansa Nahokon, josta on tullut kaunis nuori nainen. He rakastuvat ja menevät naimisiin, mutta Jiron kunnianhimo kehittää maailman paras lentokone tuo paineita heidän suhteeseensa.

Siinä missä amerikkalaisten animaatioelokuvien tarinankerronta hyödyntää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, niin Miyazakin tarinat kerrotaan sopivan verkkaisella ja hienostuneella tavalla. Niin myös tässä elokuvassa. Tuuli nousee on upea ylistys lentämiselle ja ennen kaikkea lentokoneille.Vaikka elokuva kertookin fiktiivisellä tavalla todellisen Horiskoshin tarinan, ei voi olla huomaamatta, että ohjaaja-käsikirjoittaja on tuonut runsaasti aiemmista teoksistaan tuttuja aineksia kokonaisuuteen. Moni katsoja voi turvautua siihen, että herran teos tarjoaa jälleen sympaattista, herkkää ja sopivan humoristista animenautintoa. Kaikessa kauneudessaan elokuva olisi lähes täydellinen, ellei se olisi hivenen liian pitkä. Vähän yli kaksi tuntia voi käydä tylsäksi nuoremmalle katsojalle, joka on tottunut vauhdikkaisiin animaatioihin. Varttuneempi katsoja nauttii tästä Miyazakin ehkä kauneimmasta elokuvasta täysin rinnoin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by PanVision, 2014

Traileri: