STOP THE PRESS!

The Lunchbox

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ritesh Batra
Tuotanto: Guneet Monga, Arun Rangachari
Pääosissa: Irrfan Khan, Nawazuddin Siddiqui, Nimrat Kaur
Arvio: 5/5

Intia on todellinen elokuvan suurmaa. Siellä valmistuu joka vuosi yhteensä yli 1000 elokuvaa maan  jokaisella kielellä. Näistä vain osa pääsee kansainväliseen levitykseen ja on suoranaista herkkua välillä päästä nauttimaan maan huikeasta elokuvatarjonnasta. Siksi olenkin hyvin ilahtunut, että saamme nauttia lyhytelokuvilla tunnetuksi tulleen ohjaaja ja käsikirjoittaja Ritesh Batran ensimmäisestä kokoillan elokuvasta The Lunchboxista.

Tämä osittain hindin- ja osittain englanninkielinen elokuva kertoo vakuutusyhtiön korvausosastolla työskentelevästä Saajan Fernandesistä (Irrfan Khan), joka on jäänyt muutamia vuosia sitten leskeksi ja on pian jäämässä työstään eläkkeelle. Hän saa pomoltaan tehtävän kouluttaa itselleen seuraajan. Nuori mies Shaikh (Nawazuddin Siddiqui) on sen verran ylienerginen, että rauhallisuudesta ja tarkasta työmoraalista nauttiva Saajan ei voi sietää tätä tyyppiä. Vakavan miehen elämä muuttuu kummasti, kun hän alkaa saada joka päivä toiselle miehelle tarkoitettuja lounaslähetyksiä. Kun ruokaa lähettävä nuori nainen Ila (Nimrat Kaur) tajuaa, ettei ruoka menekään hänen miehelleen, syntyy heidän välilleen omalaatuinen kirjeenvaihtoketju. Joka päivä Saajan saa ruokalähetyksen yhteydessä Ilalta viestin, johon hän sitten vastavuoroisesti vastaa. Pian he kumpikin huomaavat elämänsä tarkoituksen muuttuneen.

Unohda sähköpostit ja moderni teknologia, sillä The Lunchbox on ihanan vanhanaikaisen romanttinen draamaelokuva kahdesta ihmisestä, joille kirjeenvaihto avaa henkiset solmut.Tämän draamaelokuvan viehättävyys on siinä, että tarinankerronta ei hötky, vaan juonta viedään eteenpäin verkkaiseen tahtiin. Tämä pieni suuri elokuva tarjoaa suuria tunteita pienessä paketissa, eikä jätä katsojaa millään tavoin kylmäksi. Ennen kaikkea se antaa toivoa siitä, että jossain jokaisella meillä on se ihminen, joka saa paikalleen jumiutuneen elämän taas näyttämään elämisen arvoiselta. Saajania esittävä Khan (”Piin elämä”, ”Slummien miljonääri”) tekee loistavan roolityön. Alussa hän saa eläkkeelle jäävän miehen todella näyttämään elämäänsä tylsistyneenä miehenä, joka pikku hiljaa vapautuu henkisistä kahleistaan elämään täyttä elämää. Myös Ilaa esittävä Kaur saa oman roolihahmonsa elokuvan edetessä kukoistamaan. The Lunchbox on todella upea elokuva, joka saa myös katsojan riisumaan omat henkiset kahleensa ja nauttimaan asioista uudella tavalla.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2014

Traileri: