STOP THE PRESS!

Working Girl – tieni huipulle

Working GirlOhjaus: Mike Nichols
Käsikirjoitus: Kevin Wade
Tuotanto: Douglas Wick
Pääosissa: Melanie Griffith, Harrison Ford, Sigourney Weaver, Alec Baldwin, Joan Cusack
Arvio: 3/5

Ohjaaja-tuottaja Mike Nichols on ohjasi ensimmäisen kokoillan elokuvansa Edward Albeen näytelmään perustuvan “Kuka pelkää Virginia Woolfia?” vuonna (1966), jonka pääosissa nähtiin Hollywoodin tuon ajan seuratuin pariskunta, Elizabeth Taylor ja Richard Burton. Seuraavana vuonna valmistunut “Miehuuskoe” nosti sekä Nicholsin että miespääosaa esittäneen Dustin Hoffmanin unelmakaupungin eliittiin. Tämän jälkeen Nichols teki tasaista uraa, ja vaikka joitain floppeja myös syntyi, hän on kuitenkin suhteellisen hyvin pärjännyt urallaan. Hän on ajoittain pureutunut ajankuviin ja yksi sellaisista on 80-luvun loppupuolella ilmestynyt liikemaailmaan sijoittuva romanttinen komedia “Working Girl – tieni huipulle”.

Melanie Griffithin esittämä Tess McGill omaa hyvän ulkonäön, aivot ja ennen kaikkea hän on hurmaava. Joten edellytykset menestykseen ovat kunnossa. Hän työskentelee Katharine Parkerin (Sigourney Weaver) sihteerinä. Tessin mielestä hänen pomonsa on välillä sietämätön ihminen, joka ei anna hänelle mahdollisuutta edetä urallaan eteenpäin. Kohtalo puuttuu peliin, kun Katharine katkaisee jalkansa hiihtolomalla ja pyytää Tessiä huolehtimaan asioista. Vakavasti hän työnsä ottaakin, sillä hän hyödyntää pomonsa vaatetusta, asuntoa ja tietenkin toimistoa. Kaiken kukkuraksi hän törmää Wall Streetillä työskentelevään sijoituspankkiiriin Jack Traineriin (Harrison Ford), jolla on ollut hieman vipinää Katharinen kanssa. Tästä alkaa elokuvan “kieroutunut” peli.

Juuri 80-luvulla tuli useita tämän kaltaisia komedioita, jotka kuvaavat hyvin, millaisessa maailmassa tuolloin elettiin. Uran nopea kehitys ja siihen liittyvä raha oli monelle ykköstavoite. Siksi elokuvamaailma käsitteli lähinnä miesten urien kehittymistä, mutta Nicholsin “Working Girl – tieni huipulle” oli piristävä poikkeus, koska tuon ajan trendeihin ei kuulunut kertoa näistä asioista naisten näkökannalta. Tosin täytyy muistaa, että tämä näkökulma on sekoitettu romanttisen komedian nimikkeen alle. Näyttelijäsuoritukset ovat aivan mukiin meneviä, vaikka välillä Griffith saa hienoisella ylinäyttelemisellään ainakin allekirjoittaneen hermot koetukselle. Musiikin osalta on todettava, että Oscarilla palkittu Carly Simonin kappale “Let the River Run” jää tarttuvasti mieleen, vaikka se ei olekaan Simonin parasta tuotantoa. Dvd:n kuvanlaatu on hieman rakeinen paikoitellen, mutta ääniraidassa ei ole mitään moitittavaa. Lisämateriaalina tarjotaan katsojalle muutama elokuvatraileri, joissa on pari kohtausta, joita itse elokuvassa ei nähdä. “Working Girl – tieni huipulle” on harmiton romanttinen komedia, ei kuitenkaan sen enempää.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by 20th Century Fox Home Entertainment, 2006

Traileri: