STOP THE PRESS!

Siunattu hulluus

Siunattu hulluusOhjaus: Rauni Mollberg
Käsikirjoitus: Rauni Mollberg, Panu Rajala
Tuotanto: YLE televisioteatteri
Pääosissa: Mikko Nousiainen, Toivo Tuomainen, Mauri Kuosmanen, Aimo Saukko, Maritta Viitamäki
Arvio: 4,5/5

Savon Sanomissa ja Pohjois-Savossa toimittajana ja pakinoitsijana työskennellyt Simo Puupponen (s. 1910- k. 1967) tunnetaan paremmin nimimerkillä Aapeli. Kirjailijana hän ehti kirjoittaa seitsemän romaania. Niistä tunnetuimpia ovat Meidän Herramme muurahaisia: Kavalkadi pienestä kaupungista, Koko kaupungin Vinski, Pikku Pietarin piha ja esikoisromaani Siunattu hulluus. Viimeksi mainittuun romaaniin tarttui 70-luvun puolessa välissä teatterimiehenäkin tunnettu Rauni Mollberg. Hän työsti siitä neljäosaisen minisarjan Yleisradiolle.
Harvinaista herkkua se onkin, sillä sarjaa ei ole uusittu kovinkaan usein ja dvd-versiota on saatu odotella turhankin kauan. Onneksi odottamisen aika on nyt päättynyt.

Yläkansakoulun opettajana toimiva Vilhelm Horsma (Veijo Pasanen) on päättnyt ennen eläkkeelle siirtymistään kirjoittaa muistelmansa. Hän halusi kertoa siinä myös hänen oppilainaan olleista Rummukaisen veljistä. Vanhimmat veljekset Ana (Mikko Nousiainen) ja Vilippus (Toivo Tuomainen) ovat sitä mieltä, että heidän nuorimmainen veljensä Elmeri (Martti Kuosmanen) on hiljaisen ja poikkeavan luonteensa takia hullu. Hänet on saatava mielisairaalaan hoitoon. Matkan varrella he kokevat useita vastoinkäymisiä, kuten kieroimmista kieroimman huijarin Lempisen, joka veljesten nukkuessa on varastanut Anan takin. Saavuttuaan pienelle maatilalle Elmeri kohtaa piikana työskentelevän Ruusun. He ihastuvat toisiinsa, eivätkä vanhemmat veljekset ole asiasta kovinkaan innoissaan. Maatilalle saapuu myös virkavalta, joka pidättää Anan ja Vilippuksen epäilessään heitä vankikarkuriksi. Huomattuaan virheensä poliisit vapauttavat miekkoset. Eikä aikaakaan kun Lempinen ilmestyy kuvioihin ja Ana haluaisi läksyttää varasta oikein kunnolla.

Tämä vuonna 1975 valmistunut neljäosainen minisarja on aikansa tuote. Siinä missä tämän päivän sarjojen kohtaukset ja juonenkäänteet vilistävät huimalla vauhdilla, niin tässä suorastaan savolaisittain naatiskellaan. Mollbergin tarinankerronnassa ei hötkyillä ja visuaalisesti kameraa hyödynnetään niin, että tarinaan saadaan inhimillinen ja lämminhenkinen ote. Vaikka se pistää nykykatsojan katselutavan tiukoille, niin luvassa on ihana matka vanhaan aikaan. Näyttelijäsuoritukset kautta linjan ovat erinomaisia: Rummukaisen veljeksiä esittävät Nousiainen ja Tuomainen ovat lähinnä hulttiomaisia, kun taas ryhtiä tuo Pasasen esittämä Horsma. Lempistä esittävä Aimo Saukko tuo mukaan juuri sellaista käärmemäistä kieroutta, joka sopii erinomaisesti lipevälle huijarille. Siunattu hulluus on nautinnollinen matka Aapelin mielikuvituksen maailmaan, ja Mollberg on tehnyt siitä onnistuneen filmatisoinnin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by YLE, 2014