STOP THE PRESS!

The Counselor

The CouselorOhjaaja: Ridley Scott
Käsikirjoitus: Cormac McCarthy
Tuotanto: Paula Mae Schwartz, Steve Schwartz, Ridley Scott, Nick Wechsler
Pääosissa: Michael Fassbender, Penélope Cruz, Javier Bardem, Cameron Diaz
Arvio: 4/5

Ohjaaja-tuotttaja Sir Ridley Scott ei esittelyjä kaipaa. Tämä mainoselokuvien parissa uransa aloittanut 75-vuotias herra on tehnyt sen verran kattavan uran, ettei hänen tarvitse anoa aiheita tai käsikirjoituksia elokuviaan varten. Scott on siinä mielessä mielenkiintoinen elokuvantekijä ja tuottaja, että hän on saattanut maailmalle eri genren elokuvia ja televisiosarjoja. Kun puhutaan ns. ohjaajan versioista, niin hän on ehdottomasti se mies, joka loi kyseisen termin. Monet hänen elokuvistaan ovat elokuvateatteriversion jälkeen saaneet uudenlaisen muodon herran tarkassa valvonnassa. Näin on käynyt myös elokuvalle The Counselor.

Michael Fassbenderin esittämä asianajaja on suhteellisen kunnollinen kaveri, jolla on kaunis ja ihana naisystävä Laura (Penélope Cruz), jonka kanssa hän haluaa naimisiin. Hän päättää lentää Amsterdamiin tapaamaan timanttieksperttiä, jonka tehtävänä on arvioida Lauran vihkisormukseen tarkoitetun timantin täydellisyyttä. Samaan aikaan Meksikossa ravintoloita, yökerhoja ja hieman huumebisnestäkin pyörittävä Reiner (Javier Bardem) nautiskelee yhdessä naisystävänsä Malkinan (Cameron Diaz) kanssa olostaan keskellä meksikolaista aavikkoa. Muutaman päivän kuluttua asianajaja kohtaa Reinerin, joka tarjoaa tälle mahdollisuuden isoon diiliin. Siksi hän pyytää tätä tapaamaan yhteistyökumppaninsa Westran (Brad Pitt). Hän varoittaa asianajajaa lähtemästä mukaan huumebisnekseen, sillä meksikolaiset huumepomot ovat todella armottomia ja epäonnistuessaan se saattaisi maksaa todella paljon. Jopa hengen.

Elokuvateatteriversion lisäksi tämä blu-ray -paketti sisältää todellakin aiemmin mainitsemani ohjaajan version. Se on hyvä, sillä valkokankailla nähty hieman alle parituntinen versio on todella sekava. Monia asioita jää avoimeksi ja osa kohtauksista on sekavia. Kun näin tämän pidennetyn version, niin moni juonenkäänne ja kohtaus selkeytyi. Vaikka noin puoli tuntia kestoa tuli lisää, niin se ei todellakaan haittaa juuri näistä syistä. Visuaalisesti elokuva on taattua Scott-tuotantoa. Lontoossa ja Espanjan autiomaassa kuvatut kohtaukset ovat todella häikäiseviä. Katsoja tuntee olevansa todellakin Meksikon kuumissa oloissa. Ennen kaikkea tässä elokuvassa nousevat tärkeimmiksi elementeiksi kuitenkin käsikirjoitus ja näyttelijätyö. Amerikkalaisen nykykirjallisuuden tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Cormac McCarthy (”Menetetty maa”) on itse kirjoittanut elokuvan käsikirjoituksen. Hänen teemoinaan ovat ahneus, armottomuus, huumeet ja kuolema. Näitä yhdistelmällä syntyy cocktail, joka sekoitetaan yhdessä Scottin mestarillisen ohjauksen ja kuvaaja Dariusz Wolskin luoman kolkon auringonvalon ja sateen kanssa, ja maailma näyttää todella raadolliselta.

Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan todella onnistuneita. Aina loistavia roolisuorituksia tekevä Fassbender on sopivan viileä kuten menestyvän asianajajan pitääkin olla, mutta toisaalta hän vetää hikisellä menolla tiukoissa paikoissa panikoituvan miehen osaa. Bardem on omassa roolissaan kuin kotonaan. Hänen hahmossaan yhdistyvät omituisella tavalla Menetetyn maan Anton Chigurh ja Skyfallin Silva. Sen verran mielipuolinen rooli hänellä on, vaikka päällisin puoli hahmo vaikuttaa hyvin viileältä. Vaikka Brad Pittin rooli jää hyvin pieneksi elokuvan kestoon nähden, niin vaikutus tarinaan on sitäkin suurempi. Siitäkin huolimatta Pitt on Pitt, eikä hän huonoa sivuroolia ole ikinä tehnyt. Naisroolit jäävät suhteellisen pinnallisiksi, niin kuin tässä elokuvassa pitääkin, sillä kyseessä on äijämeininkiä. Diaz tekee kuitenkin yhden uransa parhaimmista rooleistaan. Hän luo hahmostaan kylmän, seksikkään ja määrätietoisen naisen, joka ei keinoja kaihda saavuttaakseen itselleen sopivan lopputuloksen. The Counselor on viihdyttävää, brutaalia ja tinkimätöntä Scott -laatua!

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by 20th Century Fox Home Entertainment, 2014

Traileri: