STOP THE PRESS!

The Grand Budapest Hotel

The Grand Budapest HotelOhjaus, käsikirjoitus: Wes Anderson perustuen Stefan Swegin kirjoituksiin
Tuotanto: Steven M. Rales, Scott Rudin, Wes Anderson
Pääosissa: Ralph Fiennes, Toni Revolori, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Lea Seydoux, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson
Arvio: 5/5

Wes Anderson on yksi Hollywoodin omaperäisempiä elokuvantekijöitä, jonka yksikään elokuva ei toista itseään. Esikoisohjaus Bottle Rocket (1996) sai kriitikkokunnan innostumaan miehen työstä, mutta todellinen läpimurto koettiin pari vuotta myöhemmin kun valkokankaille saapui Rushmore. Nyt kriitikoiden lisäksi Andersonin ainutlaatuisen tarinankerronnan löysi myös suurempi yleisö. Tämän jälkeen miehen ura on ollut suoranaista riemuvoittoa kaikin tavoin. Jokainen hänen tekemänsä elokuva on suuri odotettu tapaus. Eikä The Grand Budapest Hotel tee poikkeusta.

Grand Budapest Hotel ei sijaitse nimestään huolimatta Unkarissa, vaan fiktiivisessä Zubrowskan tasavallassa. Nuori kirjailija (Jude Law) haluaa jututtaa kirjaansa varten Hotellin pikkolona toiminutta Zero Moustafaa (F. Murray Abraham), joka kutsuu nuoren kirjailijan (Jude Law) illalliselle kanssaan. Ruokailun aikana Zero ryhtyy kertomaan tarinaa aikoinaan hänet palkanneesta hotellin conciergena toimineesta Gustavesta (Ralph Fiennes). Tämä sulavan kohteliasti käyttäytyvä, mutta hivenen salaperäinenkin mies oli hyvin lojaali hotellille. Hän ei olisi halunut pienintäkään pahaa talolle, joka oli täynnä tunnelmaa. Nuoresta pikkolosta tuli hänen luottohenkilönsä ja paras ystävä. Virilillä Gustavella on sutinaa hotellissa asustelevan vanhemman rouvan Madame D:n (Tilda Swinton) kanssa, joka pian lähtönsä jälkeen kuolee. Hän on päättänyt testamentata erinäisiä asioita Gustavelle, johon hän ainoastaan luotti. Tästä eivät vanhan rouvan nuoret sukulaiset pidä ja varsinkin rouvan kuumaverinen poika Dmitri Desgoffe-und-Taxis (Adrian Brody) haluaa kumota äitinsä tekemän testamentin. Taistelu testamentin sisällöstä alkakoon!

Anderson ei petä tälläkään kertaa. Hän saa todellakin katsojan nauramaan todella vapautuneesti älykkäälle ja omaperäiselle tarinalle. Jokainen kohtaus ja dialogi on kirjoitettu tarkasti jokaista näyttelijää ajatellen. Ei ole mikään salaisuus, että miehellä on tapana kirjoittaa selvästi tietyt rooli tiettyjä näyttelijöitä silmällä pitäen. Vakavammista rooleistaan tunnettu Fiennes pääsee kunnolla revittelemään humoristisella tavalla, mutta kuitenkin hänelle ominaisella tyylikkyydellä. Vaikka tarinan päähenkilöt ovat juuri Gustava ja Mousafa, niin muutkin roolit aivan hillittömiä, ja ehkä parhaimman suorituksen tekee Dmitriä esittävä Brody. Hän saa irti hahmostaan sellaista katkeroituneen miehen tunnetta, että katsojalle ei jää epäselväksi mikä miehellä on mielessä. Totta kai mukana on monia Andersonin vakionäyttelijöitä kuten Owen Wilson, Bill Murray ja Jason Schwartzman. Heille on kirjoitettu pienet, mutta juonenkulkuun olennaiset roolit. Jos haluat nähdä jotain piristävää, aitoa hulluttelua ja ennen kaikkea mielikuvituksellista tarinointia, niin tämä on sopiva juuri sinulle.

Lisämateriaalina tarjoillaan mm. Bill Murrayn isännöimä kaupunkikierros, lyhyitä muka-dokumentteja, making of -dokumentti, valokuvia ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by  20th Century Fox Home Entertainment, 2014

Traileri: