STOP THE PRESS!

British Museum: Pompeji-näyttely (British Museum: Pompeii exhibition)

  Tuotanto: The British Museum
Mukana: Neil MacGregor, Mary Beard, Rachel de Thame, Giorgio Locatelli, Paul Roberts
Arvio: 4,5/5

Viime vuosina olemme saaneet nauttia valkokankailla monenlaisia herkkuja maailmalta. Tarjolla on ollut muun muassa Metropolitanin oopperan esityksiä, National Theatren näytelmiä ja erilaisia konsertteja. Lontoossa sijaitseva maailmankuulu The British Museum järjesti viime vuonna ainutlaatuisen näyttelyn Pompejista ja sen naapurikaupungista Herculaneumista. Mistään pikku projektista ei ole kyse, sillä aikaa kokonaisuuden kasamiseen meni yli viisi vuotta ja siihen osallistui museon henkilökunnan lisäksi myös italialaisia arkeologeja ja tutkijoita. Näistä historiallisesti traagisista tapahtumista kertovasta näyttelystä pääsee nauttimaan nyt myös valkokankaan välityksellä.

Aiheesta huolimatta kyseessä on hyvin lämminhenkinen esitys, joka tarjoaa katsojalle mahdollisuuden kurkistaa sitä maailmaa, mitä ihmiset elivät ennen Vesuviuksen purkautumista. Pääsemme tutustumaan ihmisten elämään harvinaisen laajasti, sillä tarinaa riittää mm. kodin sisustamisesta, ruuanlaitosta, pukeutumisesta, puutarhan hoitamisesta, viemäristöihin heitetyistä tavaroista, sen aikaisista dieteistä, jumalten palvonnasta ja jopa seksistä. Museon sisälle on rakennettu huoneita, jotka todella muistuttavat aitoja roomalaisajan huoneita. Valkokankaalla valitettavasti kaikki huoneet eivät pääse oikeuksiinsa, sillä osa huoneista on liian pimeitä tai niitä ei ole tarkoituksellisesti enempää valaistu.

Tämä lähes puolitoistatuntinen näyttelytaltiointi tarjoaa katsojalle laajan tietopaketin näiden kahden kaupungin elämästä ja kuolemasta. Brittiläiseen tyylikkääseen tapaan tarina on sopivan kunnioittavalla tavalla dramaatisoitu, vaikka asiantuntijoita käytetään koko ajan. Heidän intohimoinen innostuksensa aihetta kohtaan on todella aitoa – katsojakin on suorastaan täpinöissään kuunnellessaan heidän tarinointiaan. Onneksi juontajat osaavat hommansa ja pitävät huolen siitä, ettei homma lähde vallan lapasesta. Sen verran paljon asiaa on nimittäin tarjolla. Tekstitystä kaipaaville mainittakoon, että helppo englanninkielinen tekstitys on mukana, joten kärryillä pysyy helposti yksityiskohdissakin. British Museum: Pompeiji näyttely on ehdoton must-juttu, joka ei jätä historiasta kiinnostunutta katsojaa kylmäksi.

Seuraava ja samalla viimeinen näytös keskiviikkona 19.4. klo 16.30

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by The British Museum, 2014

Traileri: