STOP THE PRESS!

Ender’s Game


endersgameblurayKäsikirjoitus ja ohjaus: Gavin Hood
Tuotanto: Orson Scott Card, Robert Chartoff, Lynn Hendee, Alex Kurzman, Linda McDonough, Roberto Orci, Gigi Pritzker, Ed Ulbrich
Pääosissa: Asa Butterfield, Harrison Ford, Hailee Steinfeld, Ben Kingsley, Abigail Breslin
Arvio:3,5/5

Orson Scott Cardin samannimiseen kirjaan perustuva Ender’s Game tapahtuu tulevaisuuden maailmassa, jossa ihmiskunta on käynyt tuhoisan sodan formikeiksi kutsuttuja avaruuden öttiäisiä vastaan. Voitto tuli kovalla hinnalla, mutta nyt on pakko valmistautua uuteen taistoon. Älyltään ja fyysisiltä taidoiltaan parasta nuorisoa valmennetaan sotaan peluuttamalla heillä erilaisia pelejä. Heistä etevintä, Enderiä (Asa Butterfield), valmennetaan edellisen sodan voiton ratkaisseen Mazer Rackhamin seuraajaksi.

Gavin Hood on ohjannut viileän ja runsaista erikoistehosteistaan huolimatta pelkistetyn elokuvan, joka kyllä on hieman liian rakastunut omaan pelikuvastoonsa, painovoimattomaan taisteluun ja sen sellaiseen. Näitä olisi voinut vähän karsia, sillä tässä elokuvassa nimenomaan pieni on kaunista. Ender’s Game kerää melkoiset tehot näyttämällä liki kliinisesti, miten kokonaisen lajin tuhoamiseen valmistaudutaan. Eräänlainen sisäänrakennettu vääjäämättömyys kohti kauheuksia hyytää.

Eleettömyys on valttia näyttelemisessäkin. Erityisesti nuori Butterfield Enderinä onnistuu liki ilmeettömällä suorituksellaan keräämään hahmoonsa tunnelatauksia, jotka kaikenmaailman viuhtojilta jäävät tavoittamatta. Harmi, että itse elokuva ei viitsi kauheasti pohtia Enderissä herääviä eettisiä kysymyksiä. No, pääasia, että kysymyksiä esitetään.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Disney, 2014

Traileri: