STOP THE PRESS!

Kärpänen (The Fly)

karpanenOhjaus: David Cronenberg
Käsikirjoitus: Charles Edward Pogue, David Cronenberg
Tuotanto: Stuart Cornfeld
Pääosissa: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz
Arvio: 4/5

Vuonna 1986 julkaistu Kärpänen on yksi mielenkiintoisimmista uudelleenfilmatisoinneista, joita olen koskaan nähnyt. David Cronenbergin elokuva perustuu samannimiseen vuonna 1958 filmattuun leffaan. Siinä missä 50-luvun klassikko oli lähinnä psykologisia elementtejä käsittelevä tuote, on 80-luvun vedos inhorealistinen mestariteos. Toki tässä täytyy todeta, ettei alkuperäinen The Fly ole ajalleen tyypillinen elokuva, sillä se käyttää jo melko rankkojakin maskeerauksia. Mutta jos sitä vertaa Cronenbergin versioon, ei voida edes puhua samasta tarinasta.

Seth Brundle (Goldblum) on työnsä vuoksi erakoitunut tiedemies, joka kehittelee mielenkiintoista menetelmää: materian siirtoa aineettomasti. Hän päättää jakaa työnsä hedelmän Veronican (Davis), toimittajan kanssa ja rakastuu tähän. Erinäiset kokeet tuntuvat aina menevän pahasti mönkään, ja Sethin pitää työstää tietokoneohjattua projektiaan kokoajan lisää. Kun hän eräänä yönä saa päähänsä siirtää itsensä aineettomasti laboratoriossaan telekopista toiseen, tekee hän samalla kohtalokkaan virheen. Koppiin on näet joutunut mukaan kärpänen, eikä tietokone tajua kahden erilaisen organismin olemassaoloa, vaan yhdistää ne yhdeksi. Vähitellen Seth alkaakin ottaa kärpäsen olomuodon…

Elokuva ei ole kadottanut voimaansa vuosien saatossa. Kieltämättä se tuntuu osittain todella naiivilta ja tarinan kulku hieman kevyeltä. Kuitenkin tärkein, Sethin kärpäseksi muuttumisen tutkiminen, on edelleen kaikessa groteskiudessaan järkyttävää katsottavaa. Onkin hauska nähdä, kuinka Cronenberg on ottanut tarinaan täysin erilaisen lähestymistavan, kuin mitä alkuperäisessä elokuvassa oli, ja pyrkinyt esittämään kaikki ne ongelmat, joita kahden erilaisen organismin kombinaatiosta saattaisi tulla. Näyttelijät tekevät rooleistaan melko uskottavia, varsinkin Goldblum, joka jopa äärettömän maskin takaa pystyy heijastamaan psykoottisia tuntemuksiaan.

Mikä kuitenkin suunnattomasti ärsyttää, on tämä kotimainen dvd-julkaisu. Kun kerran tällainen klassikko julkaistaan, olisi mukavaa, että julkaistava kokonaisuus olisi todellakin kokonainen. Kyseisestä elokuvasta on rapakon takana saatavilla tuplalevy, josta löytyy mm. poistettuja kohtauksia. Tässä yhden levyn versiossa ei moista löydy, löytyy vain Behind the scenes- kooste ja pätkiä haastatteluista, jotka itseasiassa ovat tuossa koosteessa. Leffa on laadullisesti hyvä. Kuva on tarkka ja virheetön, eikä äänessäkään balanssiheittoja ole kuultavissa. Elokuvana Kärpänen on edelleen loistava, mutta tällainen julkaisu ei tee sille oikeutta.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Twentieth Century Fox Film Corporation, 2006

Traileri: