STOP THE PRESS!

Troman klassikoita

Troman klassikoitaElokuvat:
Poultrygeist: Night of the Chicken Dead
The Taint – saastuneiden armoilla
Mr Bricks: A Heavy Metal Murder Musical
Return to Nuke ’em High – Volume 1

Ohjaus: Lloyd Kaufman; Drew Bolduc, Dan Nelson; Travis Campbell; Lloyd Kaufman
Käsikirjoitus: Gabriel Friedman, Daniel Bova, Lloyd Kaufman; Drew Bolduc; Travis Campbell, Lauren Miller; Travis Campbell, Derek Dressler, Lloyd Kaufman
Tuotanto: Andrew Deemer, Kiel Walker; Drew Bolduc, Dan Nelson; Nicola Fiore, Justin A. Martell; Michael Herz, Lloyd Kaufman, Justin A. Martell; Michael Herz, Lloyd Kaufman, Justin A. Martell
Pääosissa: Jason Yachanin, Kate Graham; Drew Bolduc, Colleen Walsh; Tim Dax, Nicola Fiore; Asta Paredes, Catherine Corcoran
Arvio: 4/5

Lloyd Kaufmanin ja Michael Herzin perustama Troma Entertainment –tuotantoyhtiö on suoltanut iloista roskaa jo vuodesta 1974. Useimmiten kuvitteelliseen Tromavillen kaupunkiin sijoittuvissa kengännauhabudjetilla kyhätyissä mauttomuuksissa veri ja ulosteet lentävät, tissit vilahtelevat ja kohtauksia kierrätetään elokuvasta toiseen. John Waters on kesyä näiden rinnalla. Splatterkauhutieteiskomedia The Toxic Avenger (1984) lienee yhtiön tunnetuin elokuva, mikäli Troman tuotoksia nyt edes elokuviksi voi kutsua. Traumatisoivasta linjasta ei tingitä näissä Troman uudemmissakaan ruokottomuuksissa:

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead (2006) on ehkä paras – tai huonoin, kuinka asiaan kukin suhtautuukaan – Troma-tuotanto koskaan. Intiaanien hautausmaalle pystytetyssä kanaa tarjoavassa pikaruokapaikassa alkaa tapahtua kummia: reippaan ripuloinnin ja muninnan (!) jälkeen ruokailijat muuttuvat zombiekanoiksi. Nuori Arbie (Jason Yachanin) yrittää pitää putiikkia pystyssä. Mainioita erikoisefektejä, hullua huumoria, meksikolainen homotaco ja jopa asiaa monikansallisten firmojen häikäilemättömyydestä.
Arvio: 5/5

The Taint – saastuneiden armoilla -elokuvassa (2010) vesistöön päässyt potenssilääke saa miehet hulluiksi: naisilta täytyy hakata päät tohjoksi. Skeittarinuorukainen Phil (Drew Bolduc) on mönjälle immuuni, ja hän ryhtyy pelastamaan maailmaa yhdessä militantin naisen kanssa. Siinä sitten ammutaan tuusannuuskaksi eräskin törröttävä penis. Turhat selittelyt tahmauttavat toimintaa, mutta feministinen eetos on väkevä.
Arvio: 3,5/5

Vähän erilaista Troma-tuotantoa edustaa Mr Bricks: A Heavy Metal Murder Musical (2011), siinä kun ei ripuloida eikä vuodeta verta joukolla, ihan elokuvaahan tämä muistuttaa. Päänsä kauttaaltaan tatuoinut korsto, Mr. Bricks (Tom Dax), vetää rakastuneena hurjaa amokia, välillä rakkauden tuskasta heavy metalliksi laulellen. Rakkaus on hänelle kyllä lähinnä raiskaamista; esteet tunteiden tieltä raivautuvat päitä tiilillä murskaamalla. Näin tiivistettynä kuulostaa kamalalta, mutta sarjakuvamainen tyylittely ja kauhtuneiksi kulahtaneiden motellien tunnelmat tekevät Bricksistä pienen kipeän helmen.
Arvio: 4/5

Return to Nuke ’em High, Volume 1 (2013) on jatkoa jonkinlaiseksi pikkumenestykseksi muodostuneelle vuoden 1986 Nuke ’em High:lle. Ameriikan lukiossa ollaan, ja kun Tromavillestä on kyse, radioaktiivisuutta esiintyy. Glee-televisiosarjan tyyppinen nössöbändi mutantoituu Kretiineiksi ja täysi veriroiskeinen hurlumhei on tuttuun tapaa käynnissä. Jotenkin nyt ei päästä täysillä totutun älyttömään Troma-meininkiin. Ehkä siksi, että varmaan tuhannet high school –elokuvat hoitavat parodiointinsa ihan itse. Kyllä tämäkin sitä itseään on, mutta turhan veteläksi jää, vaikka ohjaajana on häärinyt  Lloyd Kaufman. Volume 2:kin on tehty. Auta armias.
Arvio: 2,5/5

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Troma Entertainment, 2014