STOP THE PRESS!

Brick Mansions

Brick MansionsOhjaus:  Camille Delamarre
Käsikirjoitus: Luc Besson, Bibi Naceri
Tuotanto: Luc Besson, Claude Léger, Jonathan Vanger
Pääosissa:  Paul Walker, David Belle, RZA
Arvio: 1,5/5

Luc Bessonista on tullut ranskalaisen toimintaelokuvan todellinen ykkösnyrkki. Hänellä tuntuu olevan koko ajan koneet käynnissä. Olipa kyse herran omasta ohjaustyöstä tai tuotannosta, niin tahti on todella hirmuinen. Katsojia riittää ja mies kerää sopivasti omaisuutta kehittääkseen erilaisia elokuvaan liittyviä juttuja kotimaassaan. Usein tapahtumat sijoittuvat Ranskaan, mutta tällä kertaa rätinää ja räiskettä saadaan kokea konkurssikypsässä Detroitin kaupungissa Michiganin osavaltiossa.

Poliisi-isänsä työkeikalla menettänyt Damien Collier (Paul Walker) on myös poliisi, joka toimii peitehommissa taistelussa korruptiota vastaan. Hän kohtaa Linon (David Belle), entisen rikollisen, joka on päättänyt elää kunnollista elämää. Lino tekee erittäin pahan virheen ja sattuu sotkeutumaan pahamaineisen huumepomon Tremainen (RZA) huumejuttuun ja tästä syystä hänen jenginsä kidnappaa Linon tyttöystävän. Damien saa selville, että kaupunkia uhkaa suuri räjähdys, jos sitä ei ehditä estämään. Nyt hän tarvitsee Linon apua ja samalla pitää pistää huumepomokin aisoihin.

Bessonin tarinat ovat sen verran absurdeja ja hölmöjä, ettei niitä oikein kannata ottaa vakavasti. Toiminnalliset kohtaukset toimivat kohtuullisen hyvin, vaikka monet stuntkohtaukset näyttävät tietokoneilla tehdyiltä. Eikä erikoistehosteet ole kovinkaan kummoisia. Yksi asia on kuitenkin varma – yrittämisen puutteesta ei herraa kannata ainakaan syyttää. Hän saa kuitenkin leffat toimimaan paljon paremmin kuin moni A-luokan ohjaaja. Sen verran niissä on jytyä ja menoa, ettei hieman alle 90 minuutissa ehdi kelloa juurikaan katsoa. Ennen kaikkea alkukohtaus on sen verran tiukalla leikkauksella tehty, että se on hyvin tiivis ja raivokas. Sitä oli oikeasti kiva katsoa, vaikka toki aiemmin mainitsemani tietokonetehosteet ottivat silmään. Siitäkin huolimatta Brick Mansions soveltuu erinomaisesti testosteronipaukuksi tällaisista elokuvista kiinnostuneille.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Europa Corp., 2014

Traileri: