STOP THE PRESS!

Aamiainen Tiffanylla (Breakfast at Tiffany’s) – Anniversary Edition

breakfast_at_tiffanysOhjaus: Blake Edwards
Käsikirjoitus: George Axelrod
Tuotanto: Martin Jurow
Pääosissa: Audrey Hepburn, George Peppard
Arvio: 5/5

Pitkän linjan ohjaaja Blake Edwards tunnetaan parhaiten komedioiden taitajana. Monet tuntevat hänet ehkä parhaiten Vaaleanpunaisen pantterin elokuvista. Mutta toki herra on tehnyt muitakin tuotoksia, kuten “Sokkotreffit”, “Suuri kilpa-ajo maailman ympäri”, sekä vaimonsa Julie Andrewsin kanssa tehdyt “Victor / Victoria” ja “S.O.B. – sekoilijan otollinen bisnes”. Ehkä kuitenkin hänen rakastetuin elokuvansa on Truman Capoten pienoisromaaniin perustuva “Aamiainen Tiffanylla”, jonka pääosissa nähdään aina ihana Audrey Hepburn ja George Peppard.

Elokuva kertoo pikkukaupungin tytöstä Holly Golightlysta (Hepburn), joka toimii New Yorkissa maksullisena seuralaisena. Hän rakastaa juhlimista ja saapuu useimmiten kotiinsa pikkutunneilla. Hänen suurin haaveensa on päästä rikkaisiin naimisiin, mutta löytääkö hän lopulta sittenkään sitä oikeata. Naapuriin muuttaa kirjailija Paul Varjak (Peppard), joka hakee kaupungista inspiraatiota romaaniinsa. Pikkuhiljaa he ystävystyvät ja lopulta Paul huomaa olevansa Hollyn lumoissa.

En tiedä mitä Capote on ollut mieltä elokuvasta, mutta elokuvan tekijät ovat kyllä muokanneet elokuvaversion ihan omanlaiseksi teokseksi. Hyvä niin sillä tätä elokuvaa voi kutsua todelliseksi romanttiseksi komediaksi isolla r:llä. Juuri Hepburnin lumoava roolityö ja Edwardsin omanlainen huumori tekevät tästä rakastettavan elokuvan, joka ihastuttaa jokaisella katsomiskerralla. Henry Mancinin musiikki on yksi olennainen osa tätä elokuvaa. Varsinkin Mancinin ja Johnny Mercerin klassikoksi muodostunut ja Oscarilla palkittu “Moon River” -kappale on tärkeä elementti, kun puhutaan “Aamiainen Tiffanylla” -elokuvasta.

Lisämateriaalina tällä “Anniversary Edition” -dvd-julkaisulla trailerin lisäksi on seuraavaa. Elokuvaa katselessa voi kuunnella tuottajan kommenttiraitaa. Lisämateriaaliosiossa luvassa on tuore dokumentti elokuvan tekemisestä. Itse asiassa ohjaaja Edwardsin puhevuoroista voisi rivien välistä lukea, ettei hän aivan tyytyväinen elokuvan lopputulokseen ollut. Tämän jälkeen päästään kuuntelemaan muodin asiantuntijoita, jotka kertovat Hepburnin vaikutuksesta tuon ajan muotiin. Kolmannessa osiossa tutustutaan legendaariseen Tiffanyn jalokiviyhtiöön ja lopuksi tarjoillaan elokuvatraileri. Lisämateriaali ei kovinkaan allekirjoittanutta vakuuttanut, sillä osa materiaalista tuntui lähinnä olevan täytettä. Olisin mielelläni halunut kuulla myös Edwardsin kommentit kommenttiraidalla, mutta valitettavasti niitä ei jostain kumman syystä ole mukaan saatu. Mikäli omistat jo aiemmin julkaistun dvd-version, niin tämä julkaisu ei mitään kunnollista uutta tarjoa. Jos kuitenkin elokuva dvd-kokoelmastasi puuttuu, niin silloin ehdoton hankinta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Paramount Home Entertainment, 2005

Traileri: