STOP THE PRESS!

Thief

thief_4-7706935-frntlTekijä: Eidos Montreal
Julkaisija: Square Enix
Arvio: 3/5

Thief-pelisarja sai alkunsa 90-luvun lopulla ja oli osasyyllinen siihen, että vähän joka pelissä on sen jälkeen ollut hiiviskelyosuuksia tai jopa mahdollisuus selvittää koko peli hissukseen ja väkivallatta. Se oli myös hyvä peli, joka keräsi paljon faneja ja sai pari jatko-osaakin, kunnes seurasi kymmenen vuoden hiljaisuus. Tänä keväänä tuo hiljaisuus rikkoutui ja mestarivaras Garrett pääsi taas hiiviskelemään.

Uuden Thiefin alussa Garrett on hieman väärässä paikassa hieman väärään aikaan ja sekaantuu vähän vääriin asioihin, mistä johtuen mieheltä lähtee taju vuodeksi ja siitä herätessä onkin varsinainen sotku setvittävänä. Tarinalla on useitakin mahdollisuuksia lähteä kunnolla lentoon, mutta valitettavasti se ei sitä täysillä tee. Sen verran kuitenkin, että motivaatio Garrettin toimille saadaan.

Hiipimistä avustamaan Garrettille on annettu Focus-kyky, joka helpottaa ansojen ja esineiden löytämistä – ja jonka puristit saavat kytkettyä pois päältä. Ehkä juuri siksi senkään potentiaalia ei ole hyödynnetty täysillä. Taisteluihin ei kannata rynnätä suinpäin, mikä on uskollista pelisarjalle, mutta seikkailun ja jännityksen tunne kärsii siitä, ettei pelaajalla lopultakaan ole paljon improvisaatiovaraa tekemisissään.

Improvisaatiota eivät harrasta myöskään sokeat pökkelöviholliset. Tekoälyä olisi saatu viilata pari astetta ylöspäin, jotta virtuaalivarkaudet saisivat pulssin nousemaan tosissaan. Mieleen tulevat vastaavat tilanteet Assassin’s Creedeissä ja tällä alueella tuntuu jokaisella hiippailupelillä olevan vielä parantamisen varaa. Visuaalisesti sekä äänimaailmaltaan Thief on ylempää keskitasoa ja paikoitellen komeakin. Kaikki tapahtuu yöllä, joten värivalojen välissä on paljon pimeää ja synkkää hiipimismaastoa.

Thief ei ole jättipettymys, mutta silti tekisi mieli sanoa, että vanhassa vara parempi. Sarjaan nyt vasta tutustuvat saavat ihan ookoon toimintapelin, mutta jotain varsin olennaista sen tunnelmasta jää uupumaan, kaikki tuntuu kovin itseään toistavalta, suoraviivaiselta ja ahtaalta. Square Enix palautti jokin aika sitten Deus Ex -sarjan ihan pätevästi markkinoille, mutta Thief olisi vaatinut vielä lisää hiomista.

Aulis Stellan for smackthejack

Kuva (c) Eidos Montreal 2014